Хамас заяви, че Байдън е отговорен за израелската операция в болница „Аш Шифа“

0
49

 

Палестинското движение Хамас заяви, че президентът на САЩ Джо Байдън носи отговорност за продължаващата израелска операция в болницата „Аш Шифа“ в Газа, предаде Франс прес. „Държим окупацията (наименованието, което Хамас използва за Израел) и президента Байдън изцяло отговорен за нападението на израелската армия срещу медицинския комплекс „Аш Шифа“, се казва в изявление на „Хамас“, публикувано на арабски език. 

„Предупреждаваме, че в болницата може да се стигне до масово убийство“, заяви още министерството на Хамас. Движението управлява ивицата Газа. Няколко хиляди души – пациенти, персонал и цивилни, разселени от войната, която продължава от 7 октомври, са се струпали на територията на болница „Ал Шифа“, която е обградена „от всички страни“ от израелската армия, според Хамас. Движението съобщава за „интензивен обстрел“.

Белият дом заяви снощи, че разполага с разузнавателна информация, според която Хамас използва болница „Аш Шифа“ в Газа, за да управлява военните си операции и вероятно за складиране на оръжия и каза, че тези действия представляват военно престъпление, предаде Ройтерс. „Имаме информация, която потвърждава, че „Хамас“ използва тази болница в режим за командване и контрол“, и вероятно за складиране на оръжия, заяви пред репортери на борда на президентския самолет „Ер форс уан“ говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби. „Това е военно престъпление“, добави той. По думите му, тези действия на палестинската военна групировка не намаляват отговорността на Израел да защитава цивилните.

Израелската армия смята, че Хамас използва болницата, за да укрива стратегическа инфраструктура, а населението се използва като „жив щит“. „През последните няколко седмици многократно посочвахме, че продължаването на използването на болница „Аш Шифа“ за военни цели от страна на „Хамас“ ще доведе до прекратяване на нейната защита по силата на международното право“, заяви снощи говорителят на израелската армия Даниел Хагари.

Израелската армия съобщи, че е „информирала съответните власти в Газа, че всички военни дейности в болницата трябва да бъдат прекратени в рамките на 12 часа“, но това „за съжаление не се случи“. Израел уточни, че операцията засяга конкретен район на болницата и участващите в нея сили са преминали специално обучение, за да могат да действат в подобна обстановка и сред тях има медицински екипи и говорещи арабски военнослужещи. Операцията се провежда поради „оперативна необходимост“ и се базира на разузнавателни данни, добавиха още израелските сили, като призоваха силите на „Хамас“ в болницата да се предадат.

По-късно говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом заяви, че „болниците и пациентите трябва да бъдат защитени“ в отговор на въпрос за израелската операция в болницата „Аш Шифа“ в Газа, предадоха Ройтерс и Франс прес.

„Няма да коментираме в детайли текущата израелска военна операция. Както вече казахме, не подкрепяме въздушни удари срещу болница и не искаме да виждаме престрелка в болница, където невинни, лишени от средства, болни хора, търсещи помощ, са попаднали под кръстосан огън. Болниците и пациентите трябва да бъдат защитени“, се казва в краткото изявление.

Източник: БТА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here