Парламентарен позор! ГЕРБ и ДПС показно напуснаха залата при гласуването на втория вот на недоверие към правителството

0
42

 

При прегласуването заседанието се провали поради липса на кворум

ДПС заговори за оставки на министри

 
 

Народните представители отхвърлиха втория вот на недоверие, внесен от БСП, „Възраждане“ и ИТН в сектор „Отбрана и национална сигурност“. Това се случи с 61 гласа „против“.

Депутатите от ГЕРБ и ДПС напуснаха демонстративно пленарната зала и не участваха в гласуването в знак на протест, след като преди това от ПП-ДБ не подкрепиха предложението на Делян Добрев за моментално отпадане на дерогацията за „Лукойл“.

Предложението за отпадане на дерогацията скара и ДПС с ПП, което стана повод от Хамид Хамид да поиска две оставки на министри. Той обвини лично Кирил Петков и Атанас Атанасов не правят нищо и че подпомагат режима в Кремъл.

Така при гласуването на вота 61 депутати от ППДБ бяха „против“, а 66 – „за“ вота на недоверие, в това число депутатите на „Възраждане“, БСП, ИТН.

За да бъде успешен вотът на недоверие са необходими 121 гласа „за“.

След гласуването на трибуната излезе Георги Свиленски от БСП, който поиска прегласуване, но преди това настоя за 15 минути почивка, в които ГЕРБ и ДПС да решат подкрепят ли правителството, или не и да влязат в залата за гласуването.

„Това е гавра с Конституцията, с процедурите в парламента. Ако имат проблеми, да седнат и да се разберат“, призова Делян Добрев.

„Правителството си стои все още, ще има прегласуване. На първото гласуване се видя, че гласовете „против“ правителството са повече от тези „за“ правителството, но пак не са достатъчни. Държат се като малки деца“, Кристиан Вигенин.

След почивката от БСП отново поискаха проверка на кворума, а в зала се регистрираха едва 64 души.

След близо 30 минути почивка последва нов опит за събиране на кворум, но отново се регистрираха едва 63 депутати. Това принуди Росен Желязков да закрие заседанието преди прегласуването на вота на недоверие.

Най-вероятно той ще се гласува утре, ако се събере кворум.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here