Денков: Съкращаването на сроковете за премахване на дерогацията повишава риска от покачване на цената на горивата

0
22

 

Всяко съкращаване на сроковете за премахване на дерогацията повишава рисковете от нарушаване на оперативната дейност на „Лукойл“ и повишава риска от покачване на пазарната цена на горивата. Това заяви министър-председателят Николай Денков на брифинг след края на заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет, на което се обсъжда предложената отмяна на дерогацията за руския нефт.

Денков представи пред медиите доклада, въз основа на който бяха взети решенията в Народното събрание по отношение на сроковете за премахване на дерогацията. Денков каза, че в доклада е записано, че „в случай че Народното събрание реши да разгледа и приеме законопроекта № 4935401114 от 10 ноември 2023 г. при наличната информация, минималните срокове за поетапно премахване на дерогацията са: след 31 декември 2023 г. не повече от 50% вносен неруски нефт; след 31 януари 2024 г. – не повече от вносен 25% руски нефт; от 1 март 2024 г. изцяло неруски нефт“.

Николай Денков свика днес извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет по повод внесения в Народното събрание проект на Закон за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна.  Фокус на заседанието беше оценката на последиците и рисковете за националната сигурност на България при евентуално приемане на проектозакона, който предвижда отмяна в тридневен срок на предоставената от Съвета на Европейския съюз дерогация за преработката на руски нефт от българската рафинерия. Доклади по темата ще представят компетентните органи – Държавните агенции „Национална сигурност” и „Разузнаване”, както и Служба „Военно разузнаване”.

Източник: БТА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here