Протестът срещу Боби Михайлов и БФС премина в безредици, полицията използва водно оръдие (обзор)

0
35

 

Летят камъни и бомбички от феновете, крещи се за незабавна оставка на футболния шеф

Гори полицейска кола. Над 12 са пострадалите – протестиращи и полицаи

Кметът Васил Терзиев отиде при протестиращите с призив да се приберат

 

Футболните фенове на различни клубове от страната, сред които на ЦСКА и „Левски“, безпрецедентно се обединиха и излязоха на протест срещу 18-годишното управление на Борислав Михайлов в БФС. В същото време на националния отбор на България предстои европейска квалификация срещу Унгария при закрити врата на стадион „Васил Левски“ от 19 часа. Полицията в София пък взе безпрецедентни мерки, за да не допусне привържениците в подстъпите на спортното съоръжение, което се остане празно.

 

20,30 часа

Напрежението пред Министерството на спорта ескалира. Там имаше привидно спокойна тълпа, която скандираше „Оставка“, но обстановката бързо ескалира, когато феновете запалиха кофи. Полицията се насочи към тях, а пред кафето срещу Министерството имаше бой. Хора бяха извеждани директно от заведението.

Полицай разпръскваше и насочваше гражданите, които преминават по тротоарите. Покрай размириците с феновете пострадаха журналисти, фотографи и преминаващи граждани, които бяха напръскани със спрей.

Кметът Васил Терзиев пристигна пред ММС, за да разговаря с протестиращите. Призова ги да да се приберат по домовете си, след което се насочи към стадиона, където ще говори.

20,13 часа

Сред размириците се завърнаха обикновените фенове, които се събраха пред Министерството на спорта. Те скандират „Оставка“.

20,01 часа

Зам.-директорът на СДВР Стефан Иванов съобщи, че има ранени полицаи при безредиците. Те са били замеряни с камъни и фойерверки. От СДВР казаха, че това са „безпрецедентни вандалски прояви и агресия“.

19,40 часа

Има арестувани мъже. Те са с белезници пред Министерството на спорта.

19,00 часа

Мачът започна. Феновете запалиха няколко кофи за боклук и отново тръгнаха към полицията. Въз входа на блок на „Гурко“ човек е пребит зверски от полицията. Не се знае какво е състоянието му.

18,40 часа

Полицията предприе мерки и изтласка всички протестиращи по ул. „Гурко“. Започна да разпръсква феновете. Органите на реда започнаха да налагат с палки и да пръскат със спрей – и тези на първа линия, но и минувачите, чак към сградата на Министерството на спорта. Има хора, стоящи със семействата си на тротоара, с наранявания. Един човек е със счупена ръка от удар с палка.

18,20 часа

Напрежението около стадиона рязко ескалира. Футболните запалянковци започнаха да хвърлят бомбички и ракети срещу полицията. Полицията изкара водното оръдие на барикадата и предупреди, че ако не спрат, ще бъде употребена сила.

17,50 часа

Протестиращите пеят химна и искат оставка.

17,40 часа

Феновете на ЦСКА блокираха ключово кръстовище в близост до стадион – „Орлов мост“.

17,30 часа

Български и унгарски фенове идват заедно на протеста срещу ръководството на БФС около Националния стадион „Васил Левски“. Всички подстъпи към „Евлоги Георгиев“ – от „Драган Цанков“ и от „Орлов мост“ са блокирани от полицията. Всички фенове ще бъдат събрани в зоната от Министерството на спорта (бул. „Васил Левски“) по ул. „Гурко“, малко преди „Евлоги Георгиев“.

17,00 часа

Униформените са оформили периметър около Националния стадион от Орлов мост, край паметника на Съветската армия и в Борисовата градина пред стадиона на ЦСКА „Българска армия“ и около спирката на градския транспорт на ъгъла на булевардите „Драган Цанков“ и „Евлоги Георгиев“.

източник: 24 часа

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here