БСП няма да подкрепи Борис Бонев за председател на СОС

0
22

 

Само БСП и коалиция КОД-ВМРО са приели поканата на Терзиев за среща

 

Кметът на София Васил Терзиев е поканил лидерите на политическите сили в Столичния общински съвет за намирането на общи приоритети. Общинските съветници на „Продължаваме промяната“, Демократична България и „Спаси София“ са 23-ма и нямат мнозинство за взимане на решения. Пример за това е проваленият избор за председател на общинския съвет.

Терзиев отправи покана към лидерите на ГЕРБ – СДС, „БСП за България“, „Възраждане“, „Има такъв народ“, коалиция КОД и ВМРО. От ГЕРБ-СДС и „Има такъв народ“ обявиха, че няма да се срещнат с Терзиев.

Преди срещата заместник-председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски беше изключително лаконичен за очакванията си. Той все пак повтори, че БСП са тук, за да говорят за приоритетите на града с кмета Васил Терзиев.

„Поканени сме на среща. Ще видим каква е темата на срещата. По предварителната тема сме казали нашата позиция. Дошли сме да поставим приоритетите на гражданите на София, това, което гражданите ни казаха в предизборната кампания. За постове, за подкрепа, за мнозинства, за такива неща няма да разговаряме. Борис Бонев няма да бъде подкрепен“, коментира Свиленски, цитиран от БНР.

На срещата дойде и предложеният за председател на Столичния общински съвет Борис Бонев. Той беше също изключително лаконичен за очакванията си, а на бележката, че само БСП засега са се съгласили на среща с Терзиев, Бонев каза: „Разбира се, че участвам в разговорите. Те се отзоваха на поканата“.

Една от сигурните срещи този следобед е с коалиция КОД.

По-рано днес общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев коментира пред bTV, че ГЕРБ няма да отидат на срещата, тъй като имат информация, че текат пазарлъци с други партии.  Според бившия председател на СОС кметът на София не е пощенска кутия и има няколко елемента, които може да направи за да съгласува протест – да проведе консултации с МВР и ДАНС, да се направи оборка на целия район, за да се види дали няма скрити бомбички, да се изчистят кофите.

Припомняме, че в понеделник изборът на председател на СОС зацикли и кандидатурата на Борис Бонев не успя да събере нужните гласове, тъй като общинските съветници от ГЕРБ отказаха да участват в гласуването. Така на 20 ноември ще се направи нов опит. Общинските съветници имат три месеца, за да си изберат председател, ако не го направят следват нови избори за съветници.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here