Лидерите на АТИС не споменават Газа и Украйна в декларацията си

0
39

 

Лидерите на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество потвърдиха решимостта си да осигурят свободна, отворена и прозрачна търговска и инвестиционна среда в декларация, публикувана след края на тяхната среща на върха, предаде NHK.

Двудневната среща на AТИC се проведе в Сан Франциско, САЩ.

Срещата на върха приключи в петък с реч на тазгодишния председател, президента на САЩ Джо Байдън. Байдън каза, че лидерите „работиха заедно, за да намерят начини за изграждане на приобщаващи и устойчиви икономики за Азиатско-тихоокеанския регион“.

В изявлението си Байдън засегна продължаващите конфликти в Газа и Украйна. Но те не бяха споменати в декларацията на лидерите.

Високопоставен служител на администрацията на Байдън каза пред NHK, че с присъствието на Русия и Китай не е лесно да се постигне консенсус по тези въпроси в АТИС. Служителят разкритикува двете страни за това, което администрацията нарича опит за отвличане на вниманието от критични въпроси.

АТИС е регионален икономически форум на 21 държави и територии в Азиатско-тихоокеанския регион. Министър-председателят на Япония Кишида Фумио присъства на тазгодишната среща на върха. Перу ще бъде домакин на форума на АТИС догодина.

Свързана тема:

Стабилизация без възстановяване. За какво се договориха Байдън и Си в САЩ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here