Стабилизация без възстановяване. За какво се договориха Байдън и Си в САЩ

0
37

 

Срещата между президентите на Китай и САЩ беше в рамките на форума на страните от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество

 

В Сан Франциско приключи срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество. Гвоздеят на програмата очаквано беше срещата на президента на САЩ с президента на Китайската народна република – първата от година насам. РИА Новости представя резултатите от срещата:

Помирителна среща

Събитието в Сан Франциско, на фона на напрегната международна обстановка, може да се счита за опит на Съединените щати поне малко да обезвредят ситуацията. Там например беше поканена руска делегация – начело с вицепремиера Алексей Оверчук. За да се „изгладят ъглите“, дори не беше планирана обща декларация за Украйна.

Байдън и Си Дзинпин не са се виждали точно година – от срещата на Г-20 в Индонезия. Настоящият разговор продължи почти четири часа, дневният ред беше мащабен. Общувахме чрез синхронизирани преводачи. И се разбрахме за нещо.

Пекин прекъсна военните контакти с Вашингтон през 2022 г., след като Нанси Пелоси (тогава председател на долната камара на Конгреса, официално третата партия в САЩ) посети Тайван. Сега връзките са възстановени. И не само на ниво командване на въоръжените сили. Държавните глави са готови просто да „вдигнат телефона“, за да обсъдят всички спешни въпроси.

Противоречията около Тайван също бяха смекчени. Байдън потвърди ангажимента на Вашингтон към концепцията за „единен Китай“. Според него обединението е възможно, но изключително мирно. „Няма да променя тази гледна точка“, каза той.

Си на свой ред увери, че не говорим за военен сценарий. Обсъждахме изборите на острова. Вашингтон „не очаква намеса“ от Китай, каза Байдън на пресконференция.

Според китайското министерство на външните работи Си каза: „САЩ трябва да спре да въоръжава Тайван и да подкрепи мирното обединение“. Колегата му отговори, като повтори, че Съединените щати предоставят военна помощ само като възпиращ фактор.

„Спасете американците“

Лекарства с прекурсори на фентанил идват от Китай в Съединените щати и много американци умират от това наркотично вещество.

Байдън и Си са се договорили да ограничат износа, съобщава The Guardian. „Това ще спаси животи“, каза американският президент и добави, че оценява високо позицията на китайския лидер по този въпрос.

Беше договорено китайските власти да се занимават с компании, произвеждащи прекурсори на фентанил. Байдън беше попитан дали вярва на Си в това отношение. „Познавам този човек. Той е надежден“, отговори Байдън.

Си изрази желанието си за премахване на санкциите срещу Китай. „Потискането на технологичния прогрес на Китай не е нищо повече от опит да се възпре висококачественото развитие и да се лишат хората от правото на развитие“, се казва в доклада на външното министерство. Не е известно как е реагирал Байдън. Западни наблюдатели обаче казват, че фактът, че Си изобщо е повдигнал въпроса, може да успокои китайските бизнесмени, разтревожени от спада на чуждестранните инвестиции.

Противоречията не са разрешени

И накрая, максималната програма на Вашингтон включваше влияние върху Москва и Техеран чрез Пекин. Байдън призова Си да използва китайското влияние в тези области. Анонимни източници, присъствали на срещата, съобщават, че е говорил основно американският лидер. Не е ясно как председателят на Китайската народна република е възприел аргументите му.

Но след разговорите Байдън отново нарече Си диктатор. Вярно, опитах се да не му придавам обиден оттенък. „Той е диктатор в смисъл, че ръководи комунистическа страна с форма на управление, напълно различна от нашата“, каза американският президент. И по време на срещата Си му каза, че негативното възприемане на Китайската комунистическа партия в Съединените щати е несправедливо.

Експерти, интервюирани от РИА Новости, смятат, че преговорите в Сан Франциско са дали най-добрия възможен резултат при сегашните условия.

„Антикитайската реторика в САЩ значително отслабна, отбелязва директорът на Института по азиатски и африкански изследвания към Московския държавен университет Алексей Маслов, самият факт на лична среща показва готовността на двете страни да смекчат противоречията. Американците, очевидно, не прокараха тайванския въпрос: ясно е, че островът ще бъде върнат към невоенни „Дискусии за трафика на наркотици и сътрудничеството в областта на изкуствения интелект показват, че Вашингтон и Пекин имат допирни точки“.

В същото време те не обещаха да отворят американския пазар за китайски стоки. Не казаха нито дума за научно-техническо сътрудничество. Позициите по конфликтите в Близкия изток и Украйна не се сближиха.

Отношенията се стабилизираха, но не се възстановиха. Що се отнася до надеждите на Вашингтон да окаже натиск върху Москва и Техеран чрез Пекин, те са абсолютно напразни. „Това е препъникамъкът, който американските власти продават предимно на американския избирател, демонстрирайки своята решителност. Но те самите разбират: Китай няма да окаже натиск върху своите партньори, особено без да получи нищо в замяна. Връзката Иран-Русия е повече обещаващо за Китай, отколкото подобряване на отношенията със САЩ“, подчертава експертът.

Ръководителят на Центъра за изследване на съвременния Китай към Института по изтокознание Андрей Виноградов напомня, че пълната раздяла между Вашингтон и Пекин е невъзможна, тъй като страните са взаимозависими. „Търговският оборот достигна 760 милиарда долара; през 2022 г. беше много по-малко. За Китай това е около 12 процента от външната търговия“, посочва той. Но дърпането на въже ще продължи, тъй като ключовите позиции, които Съединените щати и Китай очертаха през 2011 г. на среща между Ху Цзинтао, предшественика на Си и Барак Обама, бившия шеф на Байдън, не са се променили.

BIG5

Свързана тема:

Лидерите на АТИС не споменават Газа и Украйна в декларацията си

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here