Тагарев пред The Kyiv Independent: Подкрепата за Украйна е в стратегически интерес на България по няколко причини

0
30

 

„Ще бъде трудно да се разграничим от Русия, чиято пропаганда е влиятелна в българската политика и сред обществото. Сегашният президент Румен Радев е проруски настроен“, коментира Тагарев пред украинската медия

 

Новото коалиционно правителство, избрано през юни след две години политическа безизходица, сега измества България към Киев и Запада. София тихомълком доставя боеприпаси за Киев от 2022 г., но най-новото обещание от 100 бронирани превозни средства е първият пакет, който е обявен публично.

„Подкрепата за Украйна е в стратегически интерес на България по няколко причини, е заявил българският министър на отбраната Тодор Тагарев в интервю за Kyiv Independent. Русия „наруши всички международни норми“  и „унищожава международната архитектура за сигурност“.

„Първо, това е морално задължение да помогнем на жертвата на агресия“, е заявил Тагарев. „Но също така е в наш стратегически интерес Украйна да удържи руската агресия и да успее да възстанови своя суверенитет и териториална цялост. Това е ключово за стабилността в Европа – особено за Източна Европа в Черноморския регион.“

„Но ще бъде трудно да се разграничим от Русия, чиято пропаганда е влиятелна в българската политика и сред обществото. Сегашният президент Румен Радев е проруски настроен“.

Тагарев заявява още, че „има политици, които се противопоставят на предоставянето на оръжие на Украйна, твърдейки, че се опитват да постигнат мир по-бързо, въпреки че този аргумент няма смисъл“.

България също силно зависи от руския петрол.

Някои българи все още виждат Русия като силата, освободила страната им от Османската империя през 1800 г. Разказите на Кремъл се „приемат доста благосклонно от значителна част от населението“, но това се променя, пише украинското издание.

„Все повече българи подкрепят Украйна“, заявява Тагарев. Войната на Русия в Украйна изглеждаше събуждането, от което страната му се нуждаеше, допълва KI.

България е добър приятел с богатите си запаси от съветско оръжие и голямата си отбранителна промишленост.

По време на първото си публично посещение в България през юли президентът на Украйна Володимир Зеленски се скара на Радев заради противопоставянето му на въоръжаването на Украйна за това, което той определи като „конфликт“.

През юли Радев отвърна на удара, като заяви пред журналисти, че Киев „настоява да води война“, докато „Европа плаща за всичко“.

Посолството на Украйна в София реагира на този коментар, като призова Радев да не повтаря руската пропаганда. Българският министър-председател Николай Денков също го упрекна, заявявайки, че той не отразява позицията на ЕС и НАТО.

Тагарев заяви, че забележките на президента няма да повлияят на подкрепата от страна на България, която е парламентарна република. Това означава, че правителството отговаря за отбраната, сигурността и външната политика, а не президентът.

„Всичко това е в нашите ръце – на кабинета, а сега кабинетът се различава значително от позицията на президента“, заявява Тагарев и добавя, че правителството „наистина“ не обсъжда с президента Радев военната помощ, която изпраща на Украйна.

Получаването на помощта от България е важно, особено сега. Американската подкрепа е застрашена от безизходица в Камарата на представителите, а проруските премиери на Словакия и Унгария налагат вето на подкрепата на ЕС за Украйна.

Опасност в Черно море

Черно море винаги е било ключов етап от имперската агресия на Москва.

От замърсяването на морето със стотици мини в началото на войната до провеждането на редовни и непредсказуеми военноморски учения, Русия представлява значителна заплаха за черноморските съседи на Украйна.

Сега България е изправена пред два проблема, свързани с Черно море – продължаващите учения на Русия, които застрашават териториалната цялост на балканската държава, и плаващите мини.

Откакто през юли излезе от сделката за Черноморската инициатива за зърно, Русия използва военноморски учения, за да блокира украинския износ на зърно. При продължаващите руски учения в близост до тях част от икономическата зона на България в Черно море остава частично блокирана.

„Така че на практика (Русия) блокира движението, защото съобщава: „опасно е, тук правим бойни стрелби, така че не прминавайте“, коментира Тагарев.

„Това е установена практика, ако продължи няколко дни, максимум. Но Русия затваря този район на Черно море вече наистина три месеца, което очевидно е неприемливо“, допълва той.

През август руски военен кораб произведе предупредителни изстрели по товарен кораб в югозападната част на Черно море, покрай Украйна.

България заяви, че обсъжда със съюзниците от НАТО продължаващата частична блокада на икономическата ѝ зона от страна на Русия, но все още не е издала решение. Въпреки провокацията Тагарев заявява, че тя все още „не е пряка заплаха за територията или за агресия срещу член на алианса на НАТО, но има различни рискове“.

„Всичко това са рискове, които могат да доведат до жертви, и ние трябва да се справим с това – това са значителни рискове“, допълва Тагарев.“Така че ние не сме толкова притеснени, че Русия ще се осмели да нападне съюзник от НАТО.

Но се притесняваме, че някои от тези рискове могат да се материализират в материални щети или жертви.“

През октомври турското министерство на отбраната обяви тристранно сътрудничество с България и Румъния за справяне с мините, но не даде подробна информация.

Тагарев заяви, че целта е разчистването на мините „на систематична, по-стриктна основа в рамките на обединените сили на трите държави“. Малко вероятно е това да засегне териториалните води на Украйна.

Winbet – победата е на върха на пръстите! (18+)

„Искаме да направим корабоплаването по-безопасно, но не искаме да даваме повод за ескалация на конфликта в Черно море“, заявява Тагарев, като добавя, че това все пак ще бъде от полза за експортната перспектива на Украйна.

След като Русия се оттегли от зърнения коридор, Киев все още изнася – макар и в много по-малки обеми.

Тагарев се завърна на поста си на министър на отбраната след 10 години, за да открие съседката си погълната от война, а Черноморския регион в опасност.

„Разбира се, това е много по-голямо предизвикателство“, коментира Тагарев, който за последен път е заемал този пост за два месеца като част от служебното правителство на тогавашния министър-председател Марин Райков през 2013 г.

Един от ключовите му приоритети е модернизирането на армията. В страната се проведоха пет пъти избори за две години, което означава, че има голямо изоставане от работата, която трябва да се свърши.

Проруската дезинформация също удря силно България, като Тагарев наскоро заяви, че тя „сериозно засяга боеспособността на армията“.

Като най-бедната страна в ЕС, събирането на достатъчно средства за модернизиране на въоръжените сили по стандартите на НАТО е трудно. Според нидерландския сайт за отбранителни анализи с отворен код Oryx, инвентарът на страната е доста близък до този, с който е разполагала през 1980 г. Политическата нестабилност още повече влошава ситуацията.

„Сега бюджетът се увеличава, получаваме повече пари, имаме нужда от повече въоръжение, имаме нужда от хора, обучение, инфраструктура и всичко останало“, коментира Тагарев и добави, че сега има повече възможности и търсене за бърза модернизация на въоръжените сили на България.

Запитан за плановете на България как смята да достави оръжията си от съветската епоха на Украйна, министърът на отбраната заявява: „Правим каквото е възможно“, като основно ще доставяме от собствената си отбранителна индустрия – традиционно специализирана в производството на стрелково оръжие, леки оръжия и боеприпаси.

„Като правителствена политика ние предоставяме възможности на компаниите да продават, а от компаниите зависи да подпишат договори, да намерят начини да доставят продуктите си в Украйна“, допълва министърът, като заявява, че повечето отбранителни компании в България са частни.

Тагарев коментира още, че промишленото производство и износът на България са се удвоили или утроили през миналата година „за милиард и повече евро“. Той намеква, че „предположението е, че до голяма степен това се дължи на износа на боеприпаси и материали от българските компании“.

Според доклад на Guardian, който се позовава на български официални лица, София е доставила 30% от съветските нужди на Украйна от боеприпаси миналата пролет след тайно посещение на външния министър Дмитро Кулеба.

„Отбранителната индустрия работи 24 часа в денонощието и това е най-важната подкрепа, която Украйна получава“, заявява Тагарев.

в превод от „Фокус“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here