Песков: Никоя страна в света не е в състояние да устои на такива санкции, но ние успяхме да предотвратим икономическия колапс

0
16

 

Руските власти успяха да предотвратят икономическия колапс, който заплашваше страната след въвеждането на безпрецедентни санкции през 2022 г., и дори да преминат към растеж. Това заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков в интервю за предаването „Москва. Кремъл. Путин“, фрагмент от което журналистът Павел Зарубин публикува в канала си в Telegram.

„Имаше заплаха от колапс, ние наистина трябваше да мобилизираме всички ресурси и вътрешни сили, за да го предотвратим“, каза представителят на Кремъл, отбелязвайки, че тогава руската икономика е била ударена от бремето на безпрецедентни санкции.

„И никоя страна в света не се е сблъсквала и теоретично никоя страна в света не е в състояние да устои на такъв удар“, подчерта Песков. Той припомни, че това се случи след две години коронавирусна епидемия, което беше и голям удар за икономиката.

„Благодарение на доста проницателните и мъдри решения на ръководството на страната, благодарение на титаничната работа на правителството, беше възможно да се достигне плато, да се стабилизира и след това по абсолютно неочакван начин да се влезе в траектория на растеж“, продължи секретарят. Според него за това е направено всичко, но едва ли някой е могъл да си представи, че ръстът на руската икономика сега дори няма да бъде 2%, както прогнозира Европейската комисия, а почти 3%.

„Това предполага, че все още имаме много голям потенциал, който в периода на максимална мобилизация и вътрешно спокойствие ни позволява да се справим с всякакви удари. Сега, разбира се, задачата е да поддържаме тези темпове на растеж. 3% са недостатъчни темпове на растеж, те трябва да бъдат по-високи, всички го разбират, трябва да компенсираме много пропуски“, убеден е Песков.

Източник: Гласове

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here