Денков не може да бъде премиер „в правителство, което бие хората по улиците“

1
26

 

Премиерът поиска комисия в НС да разследва полицейското насилие

Образувани са две досъдебни производства за полицейско насилие по време на протестите

По-рано днес Бойко Борисов заяви, че ако трябва вътрешният министър да подаде оставка, то и премиерът Денков също трябва да даде оставка

 

Премиерът Николай Денков изрази готовност да си подаде оставката, ако вътрешният министър Калин Стоянов категорично не припознае полицейското насилие по време на протеста на футболните фенове и не го осъди по категоричен начин. Според Денков е имало превишаване на полицейски права пред Националния стадион.

Ако е имало контакти от страна на Кирил Петков, те винаги са били за това, че трябва да се свърши работата по отношение на предпазването от купуване и продаване на гласове. Това заяви премиерът Николай Денков на брифинг в Министерския съвет по повод интервю на вътрешния министър Калин Стоянов пред NOVA.

Денков посочи, че вътрешният министър се справя блестящо с работата по отношение на членството на страната ни в Шенген, а ако има проблем, то е в 2 отношения – недооценка на ситуацията на протеста на футболните фенове, вторият проблем е, че не чувам категорично осъждане от страна на министъра на това, което видяхме от страна на полицейските сили като злоупотреба, заяви премиерът.

По думите му трябва да бъде сформирана комисия в НС заради полицейското насилие. „Не мога да бъда премиер в правителство, което бие хората по улиците“, заяви Денков. Той акцентира, че на протеста е имало полицаи без отличителни знаци и превишаване на права и тези служители нямат място в редиците на полицията. „Тези полицаи петнят полицията и нямат място там“, заяви Денков.

През последните 5 месеца има няколко съществени дейности, по които има напредък – едната е свързана със създаването на национален съвет за превенция и защита от домашно насилие. За първи път е създадена и структура в МВР за подкрепа на жертвите на домашно насилие, коментира Денков.

Премиерът отчете, че за първи път също така е подписан меморандум за сътрудничество между Министерството на правосъдието, МВР, Националното бюро за правна помощ, което позволява жертвите на домашно насилие да получат безплатна правна помощ. Създадени са и 2 нови кризисни центъра, с което общият им брой е 31, с 348 места за настаняване на жени и деца, пострадали от домашно насилие.

Междувременно стана ясно, че в прокуратурата са образувани две съдебни производства за полицейско насилие. Това съобщи заместник-главният прокурор Мария Павлова. Едното е по сигнал на мъж за нанесен му побой. При другия случай прокурорът се е самосезирал заради клипове с насилие по време на протеста.

Двама са задържаните под стража за хулиганство. Единият е обвинен за палежа на полицейския бус, а другият – за повреждане на имущество на Турското посолство.

„За физическата сила и помощните средства, които са употребени извън закона и не са в рамките на нормативите, ще бъде потърсена дисциплинарна отговорност. Там, където открием признаци на престъпление, ще сезираме прокуратурата”, заяви главният секретар на МВР Живко Коцев.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here