Президентът: Агресията на Русия срещу Украйна отприщи разпад на глобална система за сигурност

0
15

 

Агресията на Русия срещу Украйна отприщи разпад на глобална система за сигурност, изграждана с десетилетия. Това каза президентът Радев по време на откриването на конференцията „Война и мир: Ще дойде ли времето на дипломацията“, организирана от фондация „Фридрих Еберт“, предаде репортер на „Фокус“.

„Вярвам, че истинската сила и ефект на дипломацията е, когато тя идва преди бомбите и ги предотвратява, а не след опустошенията и жертвите“, категоричен бе Радев.

Той каза още, че в полето за размисъл трябва да бъдат и политическите цели, които движат конфликтите по света. Радев подчерта, че трябва да се обърне специално внимание на цената на грешните стратегически преценки, за цената на човешкия живот, за дефиницията за победа в свят, наситен от ядрени оръжия.

„Човечеството е живяло пренебрежимо малък период във всеобщ мир.Докато войните са били неизменен спътник в цялата негова история. Затова е особено тревожен въпросът защо след повече от седем десетилетия на устойчив мир в Европа и липсата на глобален военен сблъсък, отново войната бушува“, отбеляза той.

„Дори през времето на Студената война, когато светът беше двуполюсен и белязан от изключително остро противопоставяне между двете свръхсили, дори тогава течаха процеси на надграждане на глобалната система за сигурност – постигнаха се редица глобални и регионални споразумения в областта на разоръжаването“, каза още президентът.

По думите му преместването на политическите и икономическите центрове на изток, новите глобални амбиции на редица държави, отслабването на ролята на ООН за предотвратяване и разрешване на конфликти, възходът на диктаторските режими, редица регионални групировки, които открито отхвърлят еднополярния модел и застават зад позиция зад нов многополюсен свят, всичко това е част от сложен и турбулентен преход, в който силата на правото все повече отстъпва пред правото на силата, а политиката за мир изчезва.

„Агресията на Русия срещу Украйна отприщи разпад на глобална система за сигурност, изграждана с десетилетия. Нестабилността се настани трайно в нашето съвремие. Надигат се национални интереси, които се опират на силата и на въоръжените конфликти като средство за постигане на тези цели“, смята Радев.

„Тук трябва да си зададем въпроса „Коя е нашата голяма цел в момента?“ Според мен нашата голяма цел е незабавното възстановяване на мира и в Европа, и в Близкия Изток“, каза още той.

Държавният глава заяви, че „Русия е извършила груба агресия спрямо Украйна, нарушавайки всички правила на международното право“. Той дефинира целта на Запада в тази война е постигането на мир в Украйна, изтласкване на Русия обратно в границите от 1991 година и по възможност подмяна на режима в Кремъл.

Според държавния глава и двете страни в конфликта са допуснали груби стратегически грешки.

„От страна на Русия – мъглявото и неадекватно формиране на политическите цели като денацификация и демилитаризация. Не успя да бъде преведено от руския генерален щаб в ясна стратегия“.

Според Радев Западът пък е подценил военния и икономическия потенциал на Русия. По думите му очакваните прогнози за краха на руската икономика и военно-промишлен комплекс не са се сбъднали.

Според него най-тежката грешка от стратегическа гледна точка е контранастъплението на Украйна. По думите му е изпуснат шанс за преговори за мир – Радев смята, че тогава Русия е била зашеметена от териториалните и военните си загуби.

„Аз споделих това с президента Зеленски. Споделих, че няма военно решение на този въоръжен конфликт. Единственият начин е по-бързо да седне на масата за преговори да се помисли за рационална формула за мир“, каза държавният глава.

Радев бе категоричен, че цената от войната в Украйна е голяма, защото от контранастъплението е довело до загубата на близо 100 000 души, прибавяйки към това унищожението на икономиката и инфраструктурата на страната.

„Имаме много сложна дипломатическа дилема: Ако тази война не бъде прекратена с примирие, жертвите и разрушенията ще растат. Но ако пък Украйна и цивилизованият свят се примири с отнетите териотирии, това означава, че ние приемаме, че днес е възможно със сила да се решават подобни въпроси“, каза той.

Той коментира и ролята на България в обстановката на международни конфликти, дестабилизиращи световния ред.

„България трябва да развива своя капацитет, така че да може активно да допринася в НАТО и ЕС за намиране на консенсусни решения, за отстояване на нашия интерес.

Връщането на някакви сфери на влияние противоречи на нашия национален интерес“, каза той.

Според него българската държава трябва да полага сериозни усилия за развиването на устойчива дипломация.

„Трябва ни устойчива външна политика, която е неподвластна на конюнктурни виждания, на тяснопартийни интереси, на политически пристрастия“, категоричен бе Радев.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here