„Слушай сега, лява кучко! Набий си го в з@дника!“ Кого си избра Аржентина за президент!?

0
41

 

Крайнодесният политик Хавиер Майли, известен с размахването на резачка по време на кампанията си, спечели президентските избори в Аржентина. Политикът заплаши да затвори Централната банка, да въведе долара и да оттегли молбата на Буенос Айрес за членство в БРИКС

 

„Слушай сега, лява кучко! … Набий го в з@дника си! В дупката на майка ти! Там го видях. Знаеш ли какво е това, кучко? (размахва жълто-черно знаме) Да ти кажа ли? Това е знамето на анархо-капиталистите, знамето на либертарианството! Къде съм виждал вашето състояние? Видях го в пу…т@ на майка ти!“

ARVE Error: Invalid URL https://www.big5.bg/wp-content/uploads/2023/11/Президент-на-Аржентина.mp4 in mp4

Това са думи на новия президент на Аржентина, отправени преди близо 3 години към социалистите и левите сили в страната. Хавиер Майли, който се кандидатира от опозиционната либертарианска коалиция „Свободата идва“, спечели финалния тур на президентските избори в Аржентина, получавайки 55,75% от гласовете, докато съперникът му Серхио Маса получава едва 44,24%. Избирателната активност преди затваряне на секциите е 76%, окончателните данни ще бъдат обявени по-късно.

Кандидатът на управляващата коалиция и настоящ министър на икономиката Маса призна загубата си и поздрави Майли по телефона. „Това е президентът, избран от аржентинците“, каза той. Настоящият държавен глава Алберто Фернандес също поздрави опозиционния политик за победата му и изрази надежда, че той скоро ще може да започне организирането на прехода на властта.

Новоизбраният президент на Аржентина обеща, че ще изведе страната от кризата и отново ще я превърне в световна сила. Той призова и политиците от другия лагер да забравят различията си и да се присъединят към предстоящите промени.

„Днес започва реконструкцията на Аржентина, това е историческа нощ“, каза политикът пред събралите се в щаба си.

Самият Хавиер Майли описва себе си като „анархо-капиталист“ и по време на предизборната кампания изрази радикални решения за подобряване на аржентинската икономика, която е на ръба на шестата си рецесия за десетилетие и страда от 142,7% инфлация.

Майли предложи съкращаване на държавните разходи и данъци и ликвидиране на Централната банка на Аржентина, която според него е „откраднала“ $90 милиарда от аржентинците само при предишната администрация.

Политикът призова и за изоставяне на националната валута песо и замяната й с американския долар. Заради подобни инициативи Майли вече получи прозвището „икономистът с резачката“. Всъщност резачката е съвсем реална и не веднъж я размахваше по време на кампанията си.

Новоизбраният президент на втората по големина икономика в Латинска Америка отрича глобалното затопляне и се застъпва за забрана на абортите и легализиране на търговията с човешки органи.

Политикът е не по-малко радикален по въпросите на външната политика. По време на предизборната надпревара Майли не веднъж изрази желание да скъса с „комунистите“ в Китай и Бразилия и посочи САЩ и Израел като бъдещи съюзници на Аржентина.

Политикът също обяви плановете си да оттегли молбата на Буенос Айрес за присъединяване към БРИКС и постави под въпрос участието на страната в Южноамериканския общ пазар (Меркосур), който включва още Бразилия, Уругвай и Парагвай.

Победата на Майли на президентските избори беше сензация, като се има предвид доста скромният му политически опит: той беше избран за първи път в долната камара на аржентинския парламент едва през 2021 г. Преди да влезе в политиката той е университетски преподавател по макроикономика в университет, автор е на около 50 научни статии, съветник е на Г-20 и B-20, както и на различни компании и банки. От 2012 г. ръководи икономическия отдел на аржентинския мозъчен тръст Fundación Acordar.

Майли ще встъпи в длъжност като президент на 10 декември. И светът тепърва трябва да свиква с циничния му език.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here