Борел: Създаването на независима палестинска държава е най-добрата гаранция за сигурността на Израел

0
15

 

Ръководителят на Европейската служба за външна дейност изтъкна, че това е „фундаментално политическо заключение“ от неговите разговори в региона

 

Създаването на независима палестинска държава е най-добрият начин да бъде гарантирана сигурността на Израел, каза върховният представител на Европейския съюз за външната политика Жозеп Борел, цитиран от Франс прес и БТА.

Борел разговаря вчера чрез видеоконферентна връзка с министрите на външните работи на 27-те държави от ЕС след своя обиколка в Близкия изток в края на миналата седмица. Той се спря и на случая с отвлечения в неделя в Червено море от йеменските бунтовници хуси товарен кораб, в чийто екипаж има и двама българи.

„Най-добрата гаранция за сигурността на Израел е създаването на палестинска държава“, увери ръководителят на Европейската служба за външна дейност. Той изтъкна, че това е „фундаментално политическо заключение“ от неговите разговори в региона.

Президентът на САЩ Джо Байдън също заяви на 18 октомври, че войната между Израел и „Хамас“ е засилила неговата решимост за решаване на израелско-палестинския конфликт въз основа на съвместното съществуване на две държави, отбелязва АФП.

Израел не бива да окупира ивицата Газа, а контролът върху нея трябва да бъде предаден на палестинската автономна власт, призова Борел. Той изтъкна, че „въпреки огромните предизвикателства“ е необходимо да се мисли „за стабилизирането на Газа и за бъдещата палестинска държава“.

В краткосрочен план има „чувство за спешност“ в региона заради отчайващата хуманитарна ситуация в ивицата Газа, каза още Борел след обиколката си в редица арабски държави. Той определи като „голяма крачка напред“ приетата от Съвета за сигурност на ООН резолюция, призоваваща за незабавни хуманитарни паузи в палестинската територия, но в същото време призова за бързото й прилагане.

Ръководителят на европейската дипломация изрази безпокойство и във връзка с „експлозивната обстановка“ на Западния бряг на река Йордан. „Като се има предвид нарастването на насилието от страна на (еврейски) екстремисти и заселници срещу палестинци, съществува реален риск от ескалиране на ситуацията“, предупреди той.

Що се отнася до случая с пленения в Червено море автовоз „Галакси лийдър“ (Galaxy Leader), Борел коментира, че „съобщенията за кораб, отвлечен от хусите, са друг тревожен знак за риск от разпространение (на конфликта в целия) регион“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here