Китай: Аржентина ще допусне „сериозна грешка“, ако прекъсне връзките с Пекин

0
8

 

Новият президент на Аржентина вече обяви, че е против присъединяването на Аржентина към БРИКС, в която влизат още Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка

 

Китайското външно министерство заяви, че аржентинската дипломация ще допусне „сериозна грешка“, ако южноамериканската страна прекъсне връзките с големи страни като Китай и Бразилия, предаде Ройтерс.

Китай е важен търговски партньор на Аржентина, а досегашното правителство в Буенос Айрес придаваше голямо значение на отношенията с Пекин, заяви на редовен брифинг говорител на китайското външнополитическо ведомство.

В неделя аржентинците избраха за президент Хавиер Милей. Десният либертарианец разкритикува Китай и Бразилия и заяви, че не иска да се занимава с „комунисти“. Милей се обявява за по-тесни връзки със САЩ.

Китай потвърди подкрепата си за присъединяването на нови държави към групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) на фона на вероятния отказ на Аржентина от членство в организацията, след като вероятната следваща външна министърка на Аржентина беше цитирана да казва, че страната й засега няма намерение да бъде част от блока, предаде Ройтерс.

Аржентина е сред шестте държави, които бяха поканени да станат нови членове на БРИКС на срещата на върха, проведена в Южна Африка през август, в рамките на усилията на групировката да промени доминирания от Запада световен ред, който тя смята за остарял.

Руската информационна агенция РИА Новости обаче цитира Диана Мондино, икономистка, която е спрягана за външен министър в администрацията на новоизбрания аржентински президент Хавиер Милей, да казва, че страната ѝ не смята да бъде част от БРИКС.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Мао Нин, говорител на китайското външно министерство, заяви на брифинг, че не знае за казаното от Мондино.

„Това, което искам да кажа, е, че механизмът за сътрудничество на БРИКС е важна платформа за нововъзникващите пазари и развиващите се държави за укрепване на солидарността и сътрудничеството и за поддържане на общите интереси“, заяви Мао.
„БРИКС също така е отворена платформа и ние приветстваме всяка заинтересована страна да стане член на семейството на БРИКС.“

Милей, десен либертарианец, който остро критикува Китай и ръководената от него група БРИКС, беше избран за нов президент на Аржентина в неделя.

И той, и Мондино бяха против присъединяването на Аржентина към БРИКС. „Ние не разбираме каква е ползата (от присъединяването към БРИКС) за Аржентина в момента. Ако по-късно се окаже, че има полза, ще я анализираме“, каза Мондино пред РИА Новости.

Саудитска Арабия, Иран, Етиопия, Египет и Обединените арабски емирства са другите пет държави, поканени на срещата през август да се присъединят към БРИКС.

BIG5, по информации на БТА

Свързана тема:

„Слушай сега, лява кучко! Набий си го в з@дника!“ Кого си избра Аржентина за президент!?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here