Почина американският топ дипломат Хенри Кисинджър

0
35

 

Хенри Кисинджър, съветник на 12 американски президенти и архитект на следвоенна Америка, си отиде на 100-годишна възраст, съобщи The New York Times.

Цели 50 години след като се присъедини към администрацията на Никсън в началото на 1970-те, кандидатите на Републиканската партия продължаваха да търсят неговата подкрепа, а президентите – неговото одобрение.

Подписването на мирния договор в края на войната с Виетнам (за който получава Нобелова награда за мир през 1973-а), свалянето на законно избрания чилийски президент Салвадор Алиенде и поставянето на началото на преговори с СССР за ограничаване на ядрения арсенал са сред ключовите моменти в дългата му и изключително влиятелна политическа кариера, по време на която неизменно е един от хората, определящи посоката на американската политика.

За своите поддържници той бе блестящият архитект на Пакс Американа, гросмайсторът, готов да обърне дъската с главата надолу и да инжектира елемент на непредсказуемост в американската дипломация.

За своите противници – и дори за някои свои приятели и бивши служители – той бе суетен, арогантен, лесно раздразнителен и склонен към заговори – човек, способен публично да хвали ключов служител като незаменим и в същото време да нареди на ФБР да подслушва домашния му телефон.

Г-н Кисинджър контрира критиците си с типичния за него сарказъм, отбелязвайки, че те никога не са се сблъсквали с палитрата от лоши избори, пред които той се е изправял.

Кратките му хапливи коментари през годините, обаче, само засилват критиките към него.

Една от любимите му реплики е следната: „Незаконното извършваме веднага. Неконституционното отнема малко повече време.“

Десетилетия наред той е най-важният американски експерт по въпроса за възхода на Китай и за икономическите, военни и технологични предизвикателства, свързани с това. Той е единственият американец, установил контакт с всички китайски лидери от Мао Дзъ Дун до Си Дзинпин. През юли, вече навършил 100, той се срещна с г-н Си и други китайски лидери в Пекин, където отношението към него беше като към царска особа, въпреки влошените отношения между САЩ и Китай.

 Ето какво съобщават и от консултантската фирма на Кисинджър:

„Д-р Хенри Кисинджър, уважаван американски учен и държавник, си отиде днес в дома си в Кънектикът“, съобщи Кисинджър Асошиейтс в изявление късно в сряда. В него се казваше, че семейството на Кисинджър ще организира частно погребение, като възпоменателната служба ще се състои по-късно в Ню Йорк. Не е посочена причина за смъртта.

Кисинджър беше активен дори като столетник, пътувайки до Китай през юли, за да се срещне с президента Си Дзинпин. Китай беше едно от най-трайните наследства на Кисинджър. Надявайки се да разклати битката от Студената война срещу Съветския съюз, Кисинджър тайно се свърза с Китай, което завърши с историческото посещение през 1972 г. на президента Ричард Никсън и по-късно установяването на отношения между САЩ и Пекин.

След като скандалът Уотъргейт свали Никсън, Кисинджър служи при неговия наследник Джералд Форд. В безпрецедентна договореност Кисинджър служи едновременно като държавен секретар и като съветник по националната сигурност.

Кисинджър беше удостоен с Нобелова награда за мир за преговори за прекратяване на войната във Виетнам, въпреки че конфликтът продължи и след това и неговият колега от Северен Виетнам Ле Дук То отказа да приеме наградата.

Докато интелектуалните дарби на Кисинджър бяха неохотно признати дори от неговите критици, той остава дълбоко противоречив заради безмилостната си философия на реалполитиката – коравосърдечния извод, че нациите преследват собствените си интереси чрез сила. Разсекретените документи показват, че Кисинджър е дал благословията си за подкопаването на избрания марксистки президент на Чили Салвадор Алиенде и по-късно за преврата от 1973 г. на генерал Аугусто Пиночет. Кисинджър също подкрепи Индонезия, близък антикомунистически съюзник, когато завзе Източен Тимор през 1975 г. и си затвори очите за масовите зверства на Пакистан, когато Бангладеш спечели независимост през 1971 г., виждайки Исламабад като ценен като посредник с Китай.

 

Да припомним какво казваше Кисинджър през последните години:

Кисинджър в Давос: Украйна да направи териториални отстъпки на Русия, за да има мир в Европа

Хенри Кисинджър: Когато се намери изход от войната, трябва да бъдат възстановени връзките с Русия

Хенри Кисинджър: Как да избегнем нова световна война

Кисинджър: Време е за мир в Украйна

Кисинджър: Украйна трябва да е в НАТО, а Русия може да се върне към международната система

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here