The Economist: Унгария и Холандия могат да попречат на плановете на Украйна да се присъедини към ЕС

0
28

 

Също така унгарският премиер Виктор Орбан и лидерът на Холандската партия на свободата може да се намесят във финансирането на Киев, пише списанието

 

Унгарският премиер Виктор Орбан и Герт Вилдерс – лидерът на Холандската партия на свободата, която спечели парламентарните избори, може да попречат на финансирането от Украйна и присъединяването на Киев към Европейския съюз, пише британското списание The Economist.

Според изданието на срещата на върха на ЕС на 14-15 декември Украйна е трябвало да получи материална помощ и перспектива за присъединяване към Европейския съюз, но поради позицията на двамата политици тези въпроси са станали „нестабилни“.

Както отбелязва The Economist, Орбан от месеци се противопоставя на изпращането на големи суми в Украйна, докато Вилдерс е критик на разширяването на ЕС.

По-рано вестник „Политико“ съобщи, че на срещата на върха на ЕС в средата на декември може да избухне „политическа криза“ по време на обсъждането на влизането на Украйна в общността и сключването на споразумение за предоставяне на финансова помощ на Киев в размер на 50 евро милиард.

Подобни планове могат да бъдат подкопани от Виктор Орбан, който, както отбелязва вестникът, поиска целият политически и финансов процес да бъде замразен, докато лидерите не се съгласят на пълен преглед на подкрепата на Брюксел за Киев. Това се превърна в „истинско главоболие“ за лидерите на блока. Орбан редовно тласка ЕС към ръба, но дипломатите сега са в паника, че враждебността му към Украйна е напът да доведе до подобен резултат, се казва в статията на „Политико“.

BIG5, в превод от ТАСС

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here