БСП ще подкрепи ветото на президента за даване на БТР-и на Украйна

0
36

 

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС с критики към президента

 

Ветото на президента върху споразумението за предоставяне на бронирана техника на Украйна е правилно и ние ще го подкрепим, заяви пред журналисти председателят на ПГ на „БСП за България“ и лидер на БСП Корнелия Нинова.

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна бронирана транспортна техника, съобщиха по-рано днес от прессекретариата на държавния глава.

От началото до края на тази сделка ПГ на „БСП за България“ беше против, заяви Нинова и добави, че мотивите на президента почти изцяло съвпадат с изказванията на групата от трибуната. Аргументите ни бяха първо за липсата на достатъчно информация, второ – че нямаме доказателства, че тази техника е с отпаднала необходимост, трето – че тя може да бъде ползвана в бедствени ситуации, за охрана на оградата и т.н., и четвърто – че това дарение е в ущърб на националната сигурност и защита на националния интерес, националните граници и населението при бедствия и аварии, посочи Нинова, цитирана от БТА.

Председателят на БСП коментира темата за ветото след втора поредна среща на леви, центристки и патриотични формации за бюджета за догодина. Форматът ни се разширява, днес се включиха и НДСВ, посочи Нинова. Получихме подкрепа за предложенията на БСП по отношение на бюджета между първо и второ четене, дадоха се и още предложения, които ще внесем от името на всички, съобщи тя. Следващата ни среща ще е по промяна в Конституцията, добави Нинова.

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС с критики към президента

От партия ГЕРБ упрекнаха президента Румен Радев за ветото, което той налага върху предоставянето на бронетранспортьори на Украйна. Според партията „за пореден път президентът демонстрира неадекватна позиция за държавен глава на страна от Европейския съюз и НАТО“, предава БНР.

„Демокрация и свобода не може да бъдат се защитавани и отстоявани с политическо лицемерие и с различни позиции за външна и вътрешна употреба“, заявяват още от ГЕРБ.

От „Продължаваме промяната-Демократична България“ определиха ветото на президента върху предоставянето на бронирана техника за Украйна като „политическо лицемерие“. Според депутата Ивайло Мирчев аргументът на държавния глава, че БТР-ите могат да се използват на границата или за „Гражданска защита“, е несъстоятелен: „Много се надявам президентът да не иска да се връщат тези времена, в които БТР-и се използват срещу протестиращи български граждани“.

Делян Пеевски от ДПС също отправи критики към президента Радев, определяйки ветото като „срам“.

„След това решение е още по-категорично ясно колко е важно за България да има евроатлантическо парламентарно мнозинство и подкрепяно от него евроатлантическо правителство. Защото всичко друго рискува страната ни да бъде отведена на един друг, неевропейски и опасен  път  – към Москва, към Путин, където проруските политици искат да я отклонят, се посочва в позиция, разпространена до медиите.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here