Партията на Орбан внесе в унгарския парламент резолюция срещу преговорите за членство на Украйна в ЕС

0
28

 

В документа се отбелязва, че лидерите на ЕС трябва първо да извършат задълбочена оценка на последиците от присъединяването на Украйна за целостта на блока и неговите селскостопански политики, които облагодетелстват най-бедните страни от ЕС, включително Унгария

 

Управляващата партия на Унгария „Фидес – Унгарски граждански съюз“ представи резолюция в парламента, с която призовава правителството да не подкрепя започването на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС, предава Reuters.

„Политиката на разширяване на Европейския съюз трябва да остане обективен процес, основан на правила и резултати. Началото на преговорите за членство с Украйна трябва да се основава на консенсуса на страните членки на Европейският съюз. Днес няма условия за това“, се посочва в  текста на резолюцията.

В документа се отбелязва още, че лидерите на ЕС трябва първо да извършат задълбочена оценка на последиците от присъединяването на Украйна, за целостта на блока и неговите селскостопански политики, които облагодетелстват най-бедните страни от ЕС, включително Унгария.

Припомняме, че по-рано унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че Будапеща предлага да не включва в дневния ред на предстоящата среща на върха на ЕС в Брюксел на 14-15 декември въпроса за започване на преговори с Киев за присъединяването на Украйна към общността. Орбан отбеляза, че „Унгария няма да наложи вето“ на преговорите, тъй като това просто не е необходимо. Той обясни, че „има определени въпроси, по които решенията в ЕС се вземат само със съгласието на всички страни“, а в този случай няма консенсус.

Анализатори обаче смятат, че лидерите на 27-те страни от ЕС може да решат на срещата на върха на 14-15 декември да започнат преговори с Украйна и Молдова за присъединяване към Европейския съюз. Такова е и предложението на Европейската комисия от началото на ноември, според която Киев и Кишинев са изпълнили всички условия за започване на преговори.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here