Румен Радев: Щастливи сме, че Сърбия намери решение с Русия за газопровода

0
18

 

Президентите на България, Сърбия и Азербайджан пускаха газовата връзка между България и Сърбия

 

„Знаете, че имаше забрана от страна на Русия към всички кандидати от ЕС за този газопровод. Така че единственото решение за него беше да се направи с Азербайджан и Армения, така че сме щастливи, че Сърбия намери решение“. Това каза президентът Румен Радев по време на официалното откриване на газовата връзка между България и Сърбия в Ниш. Коментарът му бе направен в присъствието на сръбския президент Александър Вучич и на Азербайджан Илхам Алиев, предаде БГНЕС.

„Газопроводът с България ще диверсифицира източниците на газоснабдяване за Сърбия, и ще засили националната сигурност на страната. Ще можем да купуваме газ и на свободния пазар“, каза от своя страна Вучич.

Президентът на Азербайджан благодари на „своя скъп приятел“ Вучич за поканата му да посети страната, и припомни, „за стратегическото партньорство на двете държави, които бързо развиват отношенията си“.

„Моето лично отношение и приятелството с Александър допринасят за развитието на сътрудничеството ни. Под неговото ръководство Сърбия се развива, води независима политика, а това е политика, която обслужва интересите на сръбския народ. Ние сме въодушевени от неговите постижения“, каза още Алиев, и определи днешната церемония като „приятелска и партньорска“.

Алиев поздрави Радев и Вучич за това, че газопроводът „допринася за енергийната сигурност и на Сърбия, и на България“, и поясни, че петролът на Азербайджан достига до Средиземноморието.

Кореспондентът на БГНЕС припомня, че изказването на Алиев идва по време на предизборната кампания на Вучич в Сърбия, само седмица преди петите поред предсрочни избори за последните десет години в Сърбия.

Интерконекторът е с капацитет 1 милиард и 800 милиона кубически метра синьо гориво годишно. Чрез него България получава достъп до източници на природен газ в Централна Европа по нов маршрут. Тръбата позволява доставки за Сърбия от терминалите за втечнено синьо гориво в Гърция и Турция и достъп до Южния газов коридор. По газопровода ще може да се пренася газ и в двете посоки – от България към Сърбия и обратно.

Българо-сръбската газова връзка е с дължина 170 километра. 62 километра от тях са на българска територия. Интерконекторът започва от Нови Искър край София и продължава до Ниш в Сърбия. Газовата връзка е един от основните проекти за подобряване на енергийната свързаност в Югоизточна Европа и за диверсификация на доставките на природен газ. През февруари тази година бе даден старт на строителството на газовата връзка на българска територия и определиха изграждането ѝ като важна стъпка за развитието на региона.

Заедно с президентите на трите страни в церемонията участва и посланикът на Европейския съюз в Сърбия Емануел Жиофре.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

БГНЕС припомня, че посещението на президента Румен Радев се случва в период на изключително изострени двустранни отношения със Сърбия. На 8 ноември сръбският режим отново демонстрира и приложи терор над българите от Западните покрайнини, като в „Деня на Западните покрайнини“ служители на сръбската държавна сигурност нахлуха първо в офиса на „Културно-информационния център „Босилеград”, а след това и иззеха книги на Едвин Сугарев, който е бивш консул в град Ниш. В същото време граничните полицаи не допуснаха самия Едвин Сугарев да влезе на територията на Сърбия и да присъства тази вечер в представяне на книгата си в клуба на КИЦ „Босилеград”. След щателен обиск на всички помещения на КИЦ-а бяха иззети 23 бройки от книгата на Едвин Сугарев.

По-късно българското Външно министерство привика извънредният и пълномощен посланик на Република Сърбия в София, Желко Йович от генералния директор „Европейски въпроси“ Йордан Първанов, като от българска страна бе изразен категоричен протест и силно безпокойство по повод враждебните действия на сръбските власти към българския интелектуалец, широко известен и в Република Сърбия като бивш генерален консул в Ниш, който не е бил допуснат на сръбска територия.

По-късно офицерите на сръбската ДС „повдигнаха обвинение за етническа, расова и религиозна омраза“ на директора на КИЦ-Босилеград Иван Николов.

В скорошен доклад Европейската комисия призова Сърбия да предприеме спешни действия за противодействие на антиевропейските наративи, разпространявани от многобройни медии, и за противодействие на чуждестранната информационна манипулация и намеса, най-вече в контекста на агресивната война на Русия срещу Украйна.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here