Зеленски в САЩ поиска още оръжие за Украйна и разкритикува Конгреса

0
17

 

Според украинския президент „нерешените проблеми на Капитолийския хълм“ не допринасят за лидерството на САЩ в света

 

Украйна се нуждае от американско оръжие и забавянето на предоставянето на тази помощ не допринася за лидерството на САЩ в света. Това заяви украинският президент Владимир Зеленски по време на изказване във Вашингтон в Университета по национална отбрана на САЩ.

„Американските Bradley и HIMARS, 155 mm снаряди и ATACMS, Patriot и ракети F-16 могат да свършат работата в Европа“, цитира той думите на уебсайта на президента на Украйна. „Можете да разчитате на Украйна и се надяваме че можем да разчитаме на същото за вас“. Освен това Зеленски каза, че „нерешените проблеми на Капитолийския хълм“ не допринасят за лидерството на САЩ в света, предава ТАСС.

Той добави, че на предстоящите срещи с президента на САЩ Джо Байдън и в Конгреса ще говори „какви точно резултати са възможни през следващата година“.

По-рано администрацията на Вашингтон съобщи, че Байдън е поканил Зеленски в Белия дом на 12 декември. Украинският президент е поканен да говори и пред Сената на Конгреса

В същото време някои републиканци в Камарата на представителите и Сената наскоро се обявиха против продължаването на финансовата помощ на Киев. Председателят на долната камара на Конгреса, републиканецът Майк Джонсън, предупреди няколко пъти за намерението си да обвърже по-нататъшната помощ за Украйна със затягане на контрола над южната граница на САЩ. Лидерът на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл също се изказа в подобен дух.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here