Орбан: Унгария ще блокира членството на Украйна за ЕС

0
23

 

Правата на етническите унгарци в Украйна, както и правото им да говорят на родния си език, продължават да са проблем между двете държави

 

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че ще блокира кандидатурата на Киев за започване на преговори за членство с Европейския съюз, позовавайки се на корупцията и отричането на правата на десетки хиляди негови етнически роднини, живеещи в Западна Украйна, цитирана от Ройтерс.

За някои унгарци в планинския район на Закарпатия аргументите му звучат кухо.

„Ние представляваме лицето на унгарската общност, която, както всички украински граждани, се бори за европейските ценности“, каза Федир Шандор, един от най-известните представители на етническата унгарска общност в Украйна.

Шандор, професор в Националния университет в Ужхород, заяви, че близо 400 етнически унгарци служат в украинските въоръжени сили, сражавайки се срещу Русия, която започна пълномащабната си инвазия през февруари 2022 г. Доброволец е в началото на войната.

Унгарски граждански организации и кметове на някои градове изпратиха пратки с дронове, топли дрехи и друго оборудване на стойност близо 3 милиона долара, добави Шандор.

Междувременно Орбан се хвали с връзките си с руския президент Владимир Путин.

Така че, докато дебатът за това кои езици могат да говорят етническите малцинства в украинските училища продължава и хиляди унгарци са напуснали, за да търсят нов живот другаде, много от тези, които остават, подкрепят бъдеще в Европа заедно с Унгария.

Тази седмица няколко лидери на унгарската общност в Украйна изпратиха писмо до Орбан и ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел с призив за подкрепа за присъединяването на Киев към ЕС.

Президентът Володимир Зеленски също разговаря за кратко с Орбан този месец по време на встъпването в длъжност на аржентинския президент Хавиер Милей и отиде във Вашингтон за разговори с президента на САЩ Джо Байдън и други политически лидери.

Чувството за неотложност нарасна преди срещата на върха на ЕС на 14-15 декември, на която Орбан заплаши да наложи вето на предложенията, които да позволят на Киев да започне преговори за присъединяване към блока и да получи значителна финансова и военна помощ.

Украйна отчаяно иска да се присъедини към ЕС, тъй като се стреми да прекъсне връзките с Русия и да изгради съюзи със Запада, докато 50 милиарда евро икономическа подкрепа и 20 милиарда евро за нейната армия биха били ключови за финансирането на войната.

Отношенията между Киев и Будапеща се обтегнаха, след като Украйна прие закон през 2017 г., който изискваше всички училища да обучават ученици над 10-годишна възраст на украински език. Местните унгарци се оплакаха, заявявайки, че това е нарушение на правата им.

„В по-голямата си част споделям мнението на унгарската общност, която иска да учи на родния си език на всички етапи от образованието“, казва 52-годишната Атила Коприва, художничка и преподавателка в Академията по изкуствата в Закарпатия.

„Можете да научите хората да обичат изучаването на украински език или да ги принудите да научат украински език“, добави той, превключвайки между украински и унгарски в домашното си студио в Мукачево, град на около 50 км от границата с Унгария и Словакия. „Този въпрос е много деликатен.“

Докато провежда реформи, за да изпълни критериите на ЕС, Украйна прие актуализирано законодателство този месец относно правата на малцинствата и позволяването на използването на езиците на ЕС, включително унгарски, в частни училища, университети, медии и други сфери.

Лидерите на унгарската общност приветстваха закона в писмото си, като добавиха, че се надяват той да бъде приложен правилно.

„Сигурни сме, че дългоочакваният закон ще даде възможност на унгарската общност да запази родния си език, наследство и традиции“, каза Золтан Бабяк, кмет на Берехове, град с голямо унгарско мнозинство, където над градския съвет се веят украински, унгарски и европейски знамена.

Губернаторът на Заркапатия Виктор Микита заяви пред Ройтерс, че регионът е претърпял огромни демографски промени през последните години, особено след като Русия започна инвазията си.

Много украинци от източната и южната част на страната видяха Закарпатия, която нямаше полицейски час и рядко попада под атака от руски ракети, като сигурно убежище и така се преместиха там.

Според Микита между 300 000 и 350 000 души са се заселили в по-големите градове, включително средновековния регионален център Ужхород, увеличавайки населението на региона с около една трета.

Междувременно много етнически унгарци, особено жени, деца и млади хора, напуснаха. Някога близо 150 000, сега общността е около 80 000, казаха служители. Те не посочиха времева рамка за изселването, което се случва от няколко години.

Някои села, където етническите унгарци съставляват мнозинството – като Велика Доброн или Дерцен – се изпразниха.

Училищен служител във Велика Доброн, с предвоенно население от около 5000 души, заяви, че местна унгарска езикова школа е имала 10 часа по-малко тази година в сравнение с предходната година.

В Ужхород ситуацията е подобна.

„Мнозина си тръгнаха“, казва 31-годишният Виктор Опаленик, етнически унгарски екскурзовод от града.

„Моите съученици, с които учих в унгарско училище, 30-40% от тях сега са в Унгария, а останалите някъде в Европа“, каза той пред Ройтерс, седнал в кафене в сърцето на Ужхород.

„Останаха само тези, които бяха интегрирани в украинския контекст“.

източник: fakti.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here