“Политико“ уличи сглобката в лъжа! Умишлено са купували по-скъпо руския петрол – в полза на Кремъл

0
24

 

Схемите на родните псевдо евроатлантици реално са облагодетелствали Русия с 640 милиона евро само за три месеца

 

„Политико“ уличи в лъжа Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков и Николай Денков. На практика управляващите са работили за интересите на Русия. Само за три месеца – от август до октомври, България е внасяла руски суров петрол на цени, по-високи от установения допустим горен праг от 60 долара за барел. Според изчисленията на „Център за изследване на енергията и чистия въздух“ (Centre for Research on Energy and Clean Air – CREA) стойността на доставките се оценява на 640 млн. евро. Парите са отишли в руските енергийни фирми, които плащат данъци, с които се пълни военната каса на Кремъл, пише „Политико“.

Така на практика точно тези, които откакто са в НЕкоалиция и от сутрин до вечер говорят за заличаване на всичко руско, за ликвидиране на „Лукойл“, за премахване на руски ядрени реактори в АЕЦ „Козлодуй“, за затваряне на руската църква в София, за демонтиране на паметници на окупатора – същите тези се оказва, че чрез схемите си (а в това са доказано добри) на практика са работили за Кремъл. Защото е повече от ясно, че именно енергийните олигарси крепят властта в Русия, независимо кой е начело.

Изнесените от „Политико“ факти са разкрити след получен достъп до електронна кореспонденция от август между митнически служители в София и представители на ЕС от 4 август във връзка с прилагането на ограниченията.

Припомняме, че на 5 декември 2022 г. ЕС въведе забрана за внос на руски петрол по море с намерението да възпрепятства възможността Русия да получава високи приходи от продажбата на петрол, с които да финансира войната в Украйна. Таванът на цените, на които в ЕС се доставя петрол, и забраната за вноса са напълно оправдани заради руските действия в Украйна, заяви тогава Европейската комисия.

Пропускът в санкциите е типичен пример за мащабните недостатъци, които разяждат опитите на ЕС да спре милиардите, които Русия печели от износ на енергия, отбелязва „Политико“. Желаният резултат не е постигнат, тъй като приходите на Русия от износ на петрол са намалели само с 14% след налагането на ограниченията. През октомври тези приходи (въобще от изкопаеми горива) достигнаха 18-месечен връх.

След публикацията на „Политико“, която на практика доказва, че от санкциите срещу Русия няма никаква полза, а политици като нашите ги използват, за да се задържат на власт, говорителят на Европейската комисия Дан Фери уточни, че наложеният таван върху вноса на руски петрол от 60 долара за барел не важи за дерогацията, която е дадена на България от Комисията.

Да отбележим, че България получи дерогация за внос на руски петрол по море до края на 2024 г. (впоследствие страната се отказа от този краен срок, като с няколко решения той вече е март 2024 г.), а Унгария, Чехия и Словакия за доставки по тръбопроводи – в същия срок – до края на 2024 г.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here