Зеленски моли евролидерите да не го предават

0
29

 

Доналд Туск се опитва да убеди Виктор Орбан да не блокира започването на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС. По-рано унгарския премиер отхвърли молбите и на Макрон, Шолц и Мишел

 

Украинският президент Володимир Зеленски призова лидерите на Европейския съюз на срещата на върха на съюза да започнат преговори за членство с неговата страна, като предупреди, че в Европа няма да има разбиране, ако срещата доведе до „доволна усмивка“ за Владимир Путин, предаде Ройтерс.

„Днес ви моля за едно нещо – не предавайте народа и вярата им в Европа“, каза той в обръщение към лидерите чрез видеовръзка.

Новият полски премиер Доналд Туск се опитва да убеди унгарския си колега Виктор Орбан да подкрепи започването на преговори за присъединяването на Украйна към ЕС, заяви полският министър по европейските въпроси, цитиран от Ройтерс.

„Вчера… имаше кратък разговор с премиера Орбан“, каза Адам Шлапка пред журналисти в Брюксел. „Борим се всичко да приключи с добро споразумение… ЕС трябва да даде много ясен сигнал и се надявам, че това ще стане“, допълни Шлапка.

По-рано днес стана ясно, че председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, френският лидер Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц се срещнаха с унгарския премиер Виктор Орбан преди началото на срещата на върха на лидерите на ЕС.

Той обаче е отхвърлил опитите им да го убедят да промени позицията си за преговори на Украйна за присъединяване към ЕС. Орбан е подчертал, че „няма да промени позицията си“ по въпроса за Украйна.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here