Орбан е отхвърлил молбите на Макрон, Шолц и Мишел за Украйна в ЕС

0
28

 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, френският лидер Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц се срещнаха с унгарския премиер Виктор Орбан преди началото на срещата на върха на лидерите на ЕС.

Той обаче е отхвърлил опитите им да го убедят да промени позицията си за преговори на Украйна за присъединяване към ЕС. Като се позовава на материали от Politico и The Guardian РБК-Украйна предава, че Орбан е подчертал, че „няма да промени позицията си“ по въпроса за Украйна.

Припомняме, че вчера ЕС реши да размрази над 10 млрд. евро от определената за Унгария помощ с формалния аргумент, че страната е направила подобрения във функционирането на съдебната си система. Неофициално се твърдеше, че в замяна Брюксел се надява да изтъргува подкрепата на Будапеща за започване на преговори с Украйна.

Според Politico вечерта на 13 декември Мишел, Макрон, Шолц и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен са провели среща. Те се срещнаха, за да се „споразумеят за обща линия“ преди срещата на върха.

Днес сутринта, преди срещата на върха на ЕС, Мишел, Макрон и Шолц имаха работна закуска с Орбан. Изданието отбелязва, че лидерите са се опитали да убедят унгарския премиер относно решенията, които той блокира, по-специално по отношение на Украйна.

Пристигайки на срещата на върха на лидерите на ЕС, Орбан заяви, че Унгария „няма да отстъпи“ по въпроса за членството на Украйна в ЕС.

„Разширяването не е теоретичен въпрос. Разширяването е правно подробен, базиран на заслуги процес, който има предпоставки… сега няма причина да се преговаря за членството на Украйна. Дори и да се преговаря“, заяви Орбан.

„Трябва да се върнем към този въпрос отново, когато условията бъдат изпълнени от украинците. Не сме в състояние да започнем преговори“, отсече Орбан.

Той коментира и позицията на Унгария за одобряване на помощта за Украйна.

„Парите за Украйна в близко бъдеще вече са в бюджета. Ако искаме да дадем по-дълъг период и повече пари, трябва да се справим без бюджета и ние подкрепяме това“, отбеляза унгарският премиер.

Вземането на решение за дългосрочна финансова подкрепа за Украйна ще бъде най-важната задача на срещата на върха на Европейския съюз, каза министър-председателят на Ирландия Лео Варадкар пред репортери при пристигането си за срещата на върха, която по график трябва да се проведе в рамките на два дни – 14 и 15 декември.

Премиерът на Естония Кая Калас заяви категорично, че ЕС трябва да постигне споразумение за присъединяването на Украйна към ЕС, като добави, че е разговаряла „току-що“ с Орбан, който ѝ е казал, че не вижда споразумение за присъединяването на Украйна към ЕС. Калас подчертава, че Украйна е изпълнила критериите за започване на преговори за присъединяване, които ще отнемат няколко години.

Припомняме, че на 14-15 декември ще се проведе среща на върха на лидерите на ЕС. Там ще бъдат обсъдени няколко въпроса, свързани с Украйна. По-специално започването на преговори за присъединяване към ЕС, както и предоставянето на 50 милиарда евро икономическа подкрепа и отпускането на още 20 милиарда евро за украинската армия. Освен това на дневен ред е нов пакет от санкции срещу Русия.

Източник: Гласове

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here