ЕС даде зелена светлина на Украйна за членство

0
27

 

Орбан не пожела да участва в преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС, а Зеленски определи момента като „победа“

 

Европейският съвет реши да започне преговори за присъединяване на Украйна към ЕС. „Европейският съвет реши да започне преговори за присъединяване към ЕС с Украйна и Молдова“, написа председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в социалната мрежа Х (Twitter).

Унгария блокира одобряването на пакет от финансова помощ за Украйна, въпреки че ЕС лидерите се съгласиха да започнат официално преговори за присъединяване на Украйна към блока, важен пробив за Киев, докато се опитва да засили подкрепата на своите съюзници, предаде Ню Йорк Таймс.

„Днес при взимането на „лошото решение“ на Европейския съвет за започване на преговори за членство на Украйна, Унгария не пожела да участва и остана настрана от това решение. Но 26-те държави членки бяха категорични, че това решение трябва да бъде взето, така че Унгария реши, че ако 26-те решат така, те трябва да вървят по своя път. Унгария не желае да участва в това лошо решение и затова остана настрана от него днес“, обяви премиерът Виктор Орбан на страницата си във Фейсбук.

Решението за ЕС присъединяването дойде в решаващ момент за президента на Украйна Володимир Зеленски, който току-що се беше завърнал от тежко и общо взето безрезултатно посещение в Съединените щати, където молеше за отчаяно необходими пари за военните му усилия, които се спъват от политически разделения в Конгреса.

„Това е победа за Украйна. Победа за цяла Европа. Победа, която мотивира, вдъхновява и укрепва“, написа Зеленски в мрежата X.

Следващото препятствие за Украйна ще бъде ЕС да осигури 50 милиарда евро помощ за Киев, след като европейските лидери не успяха да се споразумеят. В началото на среща в четвъртък премиерът на Унгария Виктор Орбан каза, че планира да наложи вето на официалното започване на преговорите за присъединяване на Украйна с аргумента, че страната не е готова и че влизането на Украйна би било лошо за блока и за Унгария. Това стана повод Орбан да напусне залата при гласуване на решението.

Шарл Мишел, президентът на Европейския съвет, който ръководи срещите, каза пред медиите, че 26 страни са подкрепили финансовата подкрепа за Украйна, но една не го направи.

Winbet – победата е на върха на пръстите! (18+)

„Един лидер не може да се съгласи по това“, каза Мишел на импровизирана пресконференция в 3 часа сутринта местно време в петък, добавяйки, че лидерите ще се съберат отново, за да се опитат да осигурят единодушие – което е необходимо за това решение – в „началото на януари .”

Украйна може да издържи малко забавяне на одобрението на средствата. ЕС вече разполага с финансиране за Украйна в настоящия си бюджет, докато 5о-те милиарда евро са предвидени за нов пакет от помощ, известен като Механизма за Украйна, който ще предоставя безвъзмездни средства и заеми на страната от 2024 до 2027 г.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here