Радан Кънев: Разделянето ни от Румъния за Шенген е геополитически кошмар за нас

0
16

 

Разделянето на България от Румъния за Шенген е геополитически кошмар. Това заяви в студиото на БНТ Радан Кънев, член на Европейския парламент от групата на ЕНП/ДБ.

„Това е юридически и политически много труден, но възможен сценарий. Защото, ако границата на Европа бъде теглена по Дунава – това е хилядолетна естествена граница, тя там ще остане – трябва да сме наясно. Така че решението за приемане или неприемане на австрийското предложение за „въздушен Шенген“ или подобрена негова версия трябва да е общо между България и Румъния. Ключовият риск е разделянето на двете страни и ключовата ни цел, когато искаме да влезем в Шенген, е да не допуснем разделяне с Румъния. Ако ни разделят, България остава част от Балканите, въпреки че сме член на Европейския съюз“, каза Радан Кънев.

Евродепутатът подчерта, че Шенген е средство и че никой не говори в момента защо искаме да влезем в безвизовото пространство.

„Политическият ни дебат в момента много напомня на една чалга песен за Шенген от 1995 -1996 година, за съжаление. Искаме Шенген, за да бъдем пълноценен, 100%-ов член на Европейския съюз, да завършим процеса по нашата интеграция, заедно с еврозоната. Второ – за да бъдем част от едно общо пространство на сигурност и обмен на данни, в което дълго време не бяхме допускани, най-вероятно поради съмнения за това, че службите ни не са сигурни и заради нивата на корупция в България. Трето – да не допуснем разделяне между България и Румъния. На четвърто място е прекият стокообмен. Тук „въздушният Шенген“ няма да помогне. Но той е също толкова важен като знак към инвеститорите“, каза още Кънев.

Той коментира и темата с демонтажа на Паметника на Съветската армия в София.

Първото решение за премахването на ПСА на Столичния общински съвет е преди 30 години. Със сигурност никой не го е отменял. Случващото се е изпълнение на много отдавна взето решение, което през годините няколко пъти е било потвърждавано. Това не е военен монумент. Военните монументи имат много ясна международна регламентация. Те са святи, защото това са костите на загинали хора. Руските военни гробища и монументи в България – ние се грижим за тях прекрасно, каза Кънев.

Арх. Станислав Константинов, който е отговорен за демонтирането, и инж. Георги Колчаков – за плановата безопасност, ясно казаха – така е монтиран паметника. Няма драматизъм в демонтажа, всичко е законно, каза още Радан Кънев.

Защо няма заседание на парламента не знам – тези хора, които излизат да блокират работата, нямат мнозинство, според мен просто квесторите не си вършат работата. Когато нарушаваш правилника, те извеждат от залата, коментира той блокирането на парламентарната трибуна вчера от депутати на БСП, Възраждане и ИТН заради демонтажа на ПСА.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here