Унгария предупреди, че ще наложи вето на влизането на България в Шенген, ако не отмени таксата върху транзита на руски газ

0
28

 

Унгария предупреди България, че ще наложи вето на присъединяването й към Шенгенската зона, ако не отмени решението за повишаване на тарифата за транзита на руски газ през нейна територия. Това съобщи министърът на външните работи и външноикономическите отношения на Унгария Петер Сиярто в интервю за Pannon RTV.

„Ако тази мярка продължи и застраши дълго време сигурността на енергийните доставки на Унгария, тогава ние ще наложим вето на членството им в Шенгенското пространство“, каза външният министър по повод действията на България. Той отбеляза, че в скоро време може да се вземе решение за присъединяване на България към Шенген и че в София се мисли за отмяна на приетия преди това от парламента закон за повишаване на тарифите на газа.

„Ако този закон бъде отменен, тогава ние, разбира се, ще отменим нашето решение за съответното вето. Но първо искаме да видим дали българите наистина ще отменят този закон“, уточни Сиярто. Той нарече действията на София „скандална и враждебна стъпка, която застрашава транзита на природен газ към три държави едновременно: Северна Македония, Сърбия и Унгария“.

На 12 декември България уведоми Унгария, че все още няма да повишава цената на транзита на руски газ през нейна територия, за да не застраши енергийната сигурност на Унгария и други страни от Централна Европа. Това съобщи бившият премиер и лидер на партията „Граждани за европейско развитие на България“ Бойко Борисов в телефонен разговор с унгарския премиер Виктор Орбан, посочва ТАСС.

Говорейки за съдържанието на разговора между тях, прессекретарят на унгарския премиер Берталан Хаваси отбеляза, че са обсъдени не само тарифите за транспортиране на газ, но и намерението на България да се присъедини към Шенгенското пространство. По думите му Борисов е „потвърдил постигането на междупартийно споразумение в България, според което тя ще изпълни настоятелното искане на Унгария и ще премахне таксата върху доставките на газ, която представлява сериозна заплаха за енергийната сигурност на Унгария“.

На 11 декември Борисов и друг бивш премиер – Кирил Петков, който е съпредседател на политическото обединение „Продължаваме промяната“, обявиха в София, че България временно отлага увеличението на тарифите за транзита на руски газ и ще продължи да обсъжда този въпрос с Европейската комисия (ЕК). Партийните лидери обясниха това решение с факта, че България е на прага на Шенген, иска да стигне дотам и затова е готова да „следва европейския подход“. Така те признаха, че намерението на София да повиши таксата за превоз на горива от Руската федерация противоречи на нормите и правилата на ЕС, както Будапеща заявява от самото начало, добавя ТАСС.

По-рано Унгария, Сърбия и Северна Македония обявиха, че ще предприемат съвместни мерки България да не въведе допълнителни такси за транзита на руски газ. Будапеща, Белград и Скопие смятат, че решението на София противоречи на принципа на европейската солидарност и нарушава търговските правила на ЕС.

На 13 октомври българският парламент въведе допълнителна такса от 20 лв. (около 10 евро) на МВт·ч за транзита на руски газ, доставен по газопровода „Турски поток“ и неговите разклонения за Сърбия и след това за Унгария. На 17 октомври Сърбия и Унгария подготвиха съвместно изявление, в което посочиха, че решението на България да увеличи ставката за транзит на газ от Русия е враждебна стъпка, която „застрашава сигурността на енергийните доставки“ на двете страни. На 10 ноември Унгария изпрати писмо до ЕК. По-късно Северна Македония изпрати искане по този въпрос до Международната агенция по енергетика.

Решението на парламента предизвика полемика в самата България. На 26 октомври президентът на страната Румен Радев сезира Конституционния съд във връзка с въвеждането на допълнителни такси за транзита на руски газ, отбелязвайки, че приетият закон нарушава редица разпоредби на конституцията, принципите на гаранциите на правото на собственост и свободна икономическа инициатива. Според президента подобна стъпка не отговаря на законността на данъците и таксите, тъй като не е ясен правният статут на вноската – дали е данък, такса или мито, посочва ТАСС.

Унгарските експерти отбелязаха, че предвид особеностите на дългосрочните договори и реда за плащане на доставките на гориво, увеличаването на таксата за транспортирането му през България ще създаде ненужна финансова тежест не за купувачите, а за доставчика. С други думи, не унгарската или сръбската страна ще трябва да платят за българските инициативи, а руската компания „Газпром“. В същото време Будапеща се опасява, че в такава ситуация доходността от търговията с руски газ значително ще намалее и Москва може да намали обемите на доставките.

Източник: ТАСС, Гласове

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here