Ето какви промени в Конституцията прие ресорната комисия

0
32

 

Сарафов и ВСС може да останат още близо година на постовете си

 

След две извънредни заседания Конституционната комисия прие промените в основния закон на второ четене. Това е шестата поправка в Конституцията и пета в частта за съдебната власт.

Днес бе гласувано, че парламентът ще работи без прекъсване до полагане на клетва на новите депутати. Освен това бяха поставени максимални срокове за избор на членове на ВКС и ВСС, което означава, че сегашните ще продължат да изпълняват функциите си още 9 месеца. Това включва и и.ф. главен прокурор, докато бъде изготвен нов Закон за съдебната власт.

Следващият главен прокурор, както и членовете на новите Висш съдебен и Висш прокурорски съвет, няма да бъдат избрани до 3 месеца след приемането на конституционните промени, както първоначално искаха вносителите им от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Winbet – победата е емоция! (18+)

Избори за Народно събрание се произвеждат не по-късно от 1 месец преди изтичане на срока на пълномощията на действащото НС. С полагането на клетвата на новите народни представители се прекратяват пълномощията на предишното Народно събрание.

Служебен премиер се избира измежду:

– Председател на НС;

– Председател на ВКС;

– Управител или подуправител на БНБ;

– Председател или заместник-председател на Сметната палата;

– Омбудсмана или заместник;

На днешното заседание на парламентарната конституционна комисия бяха приети много по-дълги срокове за избор на следващите ръководители на съдебната власт. Това ще удължи с още близо година престоя на Борислав Сарафов като временен главен прокурор. Членовете на настоящия Висш съдебен съвет може да изкарат на постовете си 2 години повече от вече изтеклия си мандат. Оправданието на управляващите да се откажат от късия срок е, че той е недостатъчен, за да се подготвят необходимите за процедурата по избора законови промени и да се проведе самата процедура.

Още по темата:

Правната комисия на НС: Депутат може да бъде български гражданин, който има и друго гражданство

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here