Димитър Ганев: Управляващите правят подарък на Румен Радев като го легитимират като основен свой опонент

0
29

 

Никой не е печелил от политически сблъсъци в парламента. Ако има някой, който би спечели и поне не би загубил, е този, който стои отстрани.

Това каза пред БНР политологът Димитър Ганев от Изследователски център „Тренд“.
Според него се търси привличане на вниманието върху някои въпроси, но няма да произтече нещо „кой знае какво“ като политическа последица от тази акция в парламента.

В предаването „12+3“ Димитър Ганев коментира поправките в Конституцията в частта им за служебното правителство, като заяви, че не може да се прави закон за човек, имайки предвид президента Румен Радев:

„В случая дори не се прави закон за човек, а се прави конституционна реформа за конкретен казус. … Служебното правителство е създадено за форма на решаване на политическата криза. Институт, който да приложи някакъв преход, в който да се стабилизира ситуацията в политически план. Това, което се прави в момента, е по-скоро да се влоши политическата ситуация и да се удължи политическата криза“.

Политологът обобщи, че след промените в Конституцията пак ще има кабинет, предложен от президента, но през задната врата:

„Ще трябва Конституционният съд да излезе със становище дали това не е от компетенциите на Велико народно събрание“.

По думите му от орязването на правомощията му може да спечели самият президент:

„Той се позиционира като основна алтернатива на това управление. … Те правят подарък на Румен Радев, като показват, че техният опонент е в президентството и ще му орежат правомощията. Легитимират го като основен свой опонент“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here