Ивайло Калфин: България ще заплати за махането на паметника

0
17

 

Бившият външен министър смята, че Русия няма как да не реагира, а демонтажът на ПСА е вътрешен акт на реванш

 

Демонтажът на Паметника на съветската армия е символно действие, което можеше да се очаква, че няма да мине безнаказано.

Това каза пред „Фокус“ Ивайло Калфин – бивш външен министър, бивш вицепремиер и социален министър, изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд.

„Не можах да разбера точно причината точно в този момент, точно сега, точно по този начин да се поставя този въпрос, и това беше избор на управляващите“, каза още Калфин.

„Това е изцяло вътрешен проблем и донякъде, казвам само донякъде, проблем на двустранните отношения между България и Русия, които са в такава точка, че каквото и да се случи почти в момента, трудно може да ги направи още по-лошо. Мисля, че външният свят не се интересува от това нещо. Но действително значението е символно вътре за нашата страна, според мен нито добре обмислено, нито моментът е избран, нито е добре обяснено, просто някои хора взимат реванш. То прилича повече на реваншизъм, а не на някаква обмислена политическа дейност. Отново казвам, очевидното управляващите имат интерес от това отвличане на общественото внимание от тази тема. Надали някой може да очаква, че Русия няма да реагира на премахването на паметника. Сега как точно в България ще заплати това решение не е ясно, тя ще го заплати с допълнително влошаване на отношенията с Русия. Можем така да го обобщим“, допълни той.

„Действително даването на трибуна на руската посланичка, която разбира се има свободната трибуна на социалните медии, на посолството и т.н., но в националната, в обществената медия е спорно. И тук според мен далеко не се свързва въпросът със свободата на словото и различните гледни точки, тук по-скоро говорим за пропаганда, и действително не е било уместно действително да се даже да се мисли за такова нещо“, коментира Ивайло Калфин.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here