Блинкен: САЩ почти нямат време и пари да помогнат на Украйна

0
18

 

Държавният секретар на САЩ отбеляза, че Конгресът трябва да разгледа въпроса за отпускане на нова помощ на Киев възможно най-бързо

 

Съединените щати почти са изчерпали възможностите си да предоставят помощ на Украйна, така че Конгресът на САЩ трябва да одобри нови бюджетни кредити за Киев. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен на заключителна годишна пресконференция на Държавния департамент, предава ТАСС.

„Парите, от които се нуждаем за подкрепа на Киев, са почти изчерпани, а и времето почти не достига“, каза той. Блинкен призна, че не може да каже кога точно ще свършат оставащите средства. В тази връзка държавният секретар смята, че Конгресът на САЩ трябва да обмисли отпускането на допълнителни средства от федералния бюджет за подпомагане на Украйна възможно най-скоро.

През октомври администрацията на Вашингтон изпрати до Капитолия искане за допълнителни бюджетни кредити през 2024 фискална година, която започна в САЩ на 1 октомври, основно за подпомагане на Израел и Украйна, както и за противодействие на Китай и Русия в Азиатско-тихоокеанския регион (АТР). Общо за тези цели изпълнителната власт, ръководена от президента Джо Байдън (демократ), би искала около 106 млрд. долара.

Неотдавна няколко републиканци в Камарата на представителите и Сената се обявиха против продължаването на финансовата помощ за Киев. Председателят на долната камара на парламента, републиканецът Майк Джонсън (от Луизиана), на няколко пъти предупреди за намерението си да обвърже по-нататъшната помощ за Украйна с по-строг контрол на южната граница на САЩ.

На 6 декември законопроектът за голяма нова помощ за Израел и Украйна, както и за противодействие на Русия и Китай в Азиатско-тихоокеанския регион, не успя да премине процедурно гласуване в Сената, въпреки че в специално обръщение Байдън призова законодателите да одобрят разходите преди да заминат за коледната ваканция. Въпреки това демократите, които контролират горната камара на Конгреса, си запазиха възможността да внесат отново законопроекта.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here