Новото предложение за примирие с Израел е отказано от лидера на Хамас

0
30

 

Хамас отхвърли предложението на Израел за едноседмично прекратяване на огъня в замяна на освобождаване на заложници, съобщава The Wall Street Journal, цитирайки египетски източници.

Изданието разкрива, че по време на посещение в Египет и среща с представители на разузнаването, лидерът на Хамас Исмаил Хания заявил, че е там, за да изисква пълно прекратяване на огъня и увеличаване на хуманитарната помощ като предпоставка за започване на преговори. Той също поискал освобождаването на всички палестински затворници в замяна на 100 заложници, цитирана от News.bg.

Представител на Палестина потвърдил: „Позицията на Хамас остава непроменена: те не желаят хуманитарна пауза, Хамас иска пълен край на израелската война в Газа.“

Преди това вестник „Джерусалем пост“ съобщи, че Израел е информирал Катар за готовността си за поне едноседмично прекратяване на военните действия в замяна на освобождаването на 40 заложници, които Хамас все още държи в анклава.

По-рано израелски медии съобщаваха, че военният кабинет на Израел разглежда възможността за нова сделка с Хамас относно освобождаването на заложници.

Според информацията от „Джерусалем пост“, този въпрос бил обсъден и по време на разговорите в Норвегия между Дейвид Барни, ръководител на израелската разузнавателна служба „Мосад“, и министър-председателя на Катар, шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани.

Хамас заяви, че няма да приеме нова сделка за освобождаване на заложници, „докато агресията срещу палестинския народ не бъде окончателно прекратена веднъж завинаги“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here