Румен Радев за ГЕРБ, ПП-ДБ И ДПС: Изнасилват Конституцията и щели да ни спасяват от корупцията. Това е толкова зловонно

0
21

 

Политическото лицемерие има висока цена, която се плаща не от политиците, а от гражданите и бизнеса, подчерта президентът

 

Управляващите все още дължат обяснение за ощетяването на националния интерес и за саботирането на пълноценната ни европейска интеграция. Призовавам ги, въпреки че загубиха два месеца с преградата, която сами издигнаха, поне в оставащите дни до Нова година да ни гарантират пълноценното ни приемане в Шенген. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в София преди да замине на посещение в Косово.

Той посочи, че е подписал указ за закона, с който се обнародва решението на мнозинството само да се откаже от наложената от тях енергийна вноска върху транзита на газ, с което пада и преградата, която правителството и парламентът сами издигнаха по пътя ни към Шенген.

Нелепата политика на управляващите, която декапитализира „Булгартрансгаз“, която не вкара и една стотинка в бюджета, но за сметка на това ни злепостави като ненадежден партньор в Европа, беше преустановена за съжаление не в резултат на самоосъзнаване, а на дипломатически скандал и на натиск от страна на Унгария, подчерта държавният глава.

Президентът припомни и усилията на служебното правителство и постигнатите от него резултати за конкретен ангажимент за приемането на България в Шенгенското пространство още през октомври. „За съжаление, този импулс не беше развит, а напротив – сами издигнаха бариери по този път“, отбеляза още президентът.

Политическото лицемерие има висока цена, която се плаща не от политиците, а от гражданите и от бизнеса, заяви Румен Радев. Той припомни, че доскоро лидерите на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ са се надпреварвали да тръбят, че Борисов и Пеевски са корупция, мафия и задкулисие и трябва да бъдат държани далече от властта, ако искаме да бъдем демократична и правова държава, пълноценно интегрирана в Европа. „Днес те управляват заедно, изнасилват Конституцията заедно, и заедно щели да ни спасяват от корупцията. Това е толкова зловонно, че миризмата стига до тези, които търсят всеки повод да ни спънат за Шенген“, посочи Румен Радев.

Президентът заяви, че с приетите конституционни промени управляващото мнозинство изпълнява поредния етап от злополучния запис на „Продължаваме промяната“, който, по думите му, много бързо е бил забравен. „Явно апетитът им за власт не се побира в Конституцията и тя трябваше да бъде пренаписана“, подчерта държавният глава и допълни, че тези промени неизбежно ще доведат до криза. „Тепърва ще виждаме резултата от това, което те сътвориха и ще сезирам Конституционния съд по тези въпроси“, каза още президентът и посочи позициите и критиките на изтъкнати конституционалисти за промените в основния закон.

Във връзка с поправките в Конституцията, свързани с двойното гражданство и дали има разлика в позицията му от 2019 г., Румен Радев попита дали се прави разлика между приобщаването на българи по рождение към управлението на страната, придобили двойно гражданство, както е заявил преди 4 години, и сегашното решение за вкарването в управлението и в парламента на чужденци с български паспорти. Той запита още дали се прави разлика между средата за сигурност тогава и нейното влошаване сега. По думите му мнозинството и управляващите не осъзнават в какви рискове вкарват България или правят тези промени за конкретни хора. „Например да има предварителна индулгенция за хора, които и сега са в управлението, в правителството и в парламента, или пък вече имат набелязани хора, които ще влязат в управлението при ротацията или при следващ парламент“, допълни още Румен Радев.

„Докато в Европа държави ограничават миграционната си политика и предоставянето на гражданство в резултат на оценка на геополитическите промени, ние тепърва правим обраното –  широко отваряме вратите за чужденци с български паспорти и в управлението, и в парламента на страната“, каза още Румен Радев.

На въпрос дали ще наложи вето на Закона за държавния бюджет, президентът посочи, че няма такова намерение, но ще следи и дали ще се изпълни замисълът на управляващите през следващата година да започне подготовката за продажба на държавни земи през 2025 г.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here