Reuters: Четирите фактора, които спряха контранастъплението на Украйна

0
40

 

Основната цел на контранастъплението беше да се прекъсне връзката между континенталната част на Русия и Крим

 

Шест месеца след като Украйна започна лятната си контраофанзива, за да си върне окупираните от Русия територии в източната част на страната, силите на Киев не са постигнали голям напредък в условията на сериозна руска съпротива, пише Reuters.

Руската отбранителна линия, най-голямата и най-укрепената в Европа след Втората световна война, в крайна сметка удържа и ранните перспективи за украински пробив, който да прекъсне сухопътния мост между Русия и окупирания Крим, избледняха.

С наближаването на нова зимна безизходица, ако не и на подновена руска атака за завземане на по-голяма част от Източна Украйна – това са някои от основните фактори, които оставиха украинските сили блокирани на фронтовата линия:

Украйна раздели атаката си по дългата фронтова линия

Западни военни съветници, особено от Съединените щати, препоръчаха на Украйна да започне концентрирана офанзива по оста в Запорожие, като разгърне всички налични ресурси, за да достигне бързо Мелитопол и да прекъсне линиите за доставки от Русия към Крим през окупираната територия.

Вместо това Украйна избра стратегически подход за минимизиране на риска от големи загуби от концентрирана контраатака. Вместо да се съсредоточат единствено върху Запорожие, Украинските въоръжени сили (ВСУ) едновременно започнаха офанзиви по няколко оси.

Основната цел на контранастъплението беше да се прекъсне връзката между континенталната част на Русия и Крим. Русия разчита на този маршрут за снабдяване на линията на оста с войски и боеприпаси.

Центърът на украинското контранастъпление беше Запорожкият фронт, а основната цел беше изходът към Мелитопол, в резултат на което украинските въоръжени сили щяха да прекъснат руските снабдителни линии за Крим. Но в същото време украинските сили също бяха включени в офанзивата по фланговете на Бахмут и на направление Бердянск.

Русия имаше време да подготви многослойна защита

Моментът на контраофанзивата на Украйна изиграва решаваща роля, тъй като остава време на Русия да укрепи фронтовата линия, особено в Запорожие. Украйна изчака месеци, за да започне атаката си, докато обучаваше войски, доставяше западно оръжие и обсъждаше стратегията. През този решаващ период Русия имаше време да изкопае окопи и да постави мини по стратегическите участъци на фронта.

Разузнавателните данни, събрани от сателитни снимки, анализирани от Брейди Африк от Американския предприемачески институт, са разкрили солидна отбранителна стратегия. Пред Reuters Африк е описал укрепленията на Русия между фронтовата линия и Токмак като плътни и многопластови, включващи ровове срещу превозни средства, препятствия, бойни позиции и стратегически разположени мини в деретата и по ключови пътища, водещи на юг към окупирана Украйна. Забележително е, че откритият, равнинен терен в региона затрудняваше придвижването на Украйна с елемент на изненада.

Бавен напредък, недостатъчно жива сила и въоръжение

Отбранителната линия на Русия се състоеше от пласт след пласт статични прегради, предназначени да възпрепятстват танковете, сложни мрежи от окопи и тунели и стратегически маскирани батареи, танкове и командни пунктове. Тази многостранна отбранителна стратегия представляваше огромно предизвикателство за украинските сили, които се опитваха да пробият фронтовата линия. Всичко това е подкрепено от постоянен обстрел на руската артилерия.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Макар че нито украинската, нито руската армия са публикували официални данни за жертвите, и двете страни са понесли значителни загуби по отношение на жива сила и ресурси. Русия притискаше зле обучени осъдени в наказателни батальони “ Шторм-Z“ за подсилване на фронтовите войски, докато високорисковите атаки на Украйна срещу добре подготвени отбранителни съоръжения с ограничени, уморени от битката войски, нанесоха големи загуби на силите и средствата им.

Солидни минни полета

Пред своите военни позиции по фронта руските войски полагат мощна първа линия на отбрана: плътен слой от противопехотни и противотанкови мини. Разчистването на пътища през руските минни полета се превърна в една от най-отнемащите време задачи на контранастъплението както по време, така и по хора и техника.  Разчистването на пътеки през мини се извършва под стриктното наблюдение на руски дронове, които постоянно насочват артилерия и ударни хеликоптери към сапьорите.

източник: Фокус

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here