Британското разузнаване посочи нов враг на фронта

0
36

 

Плъхове и мишки застрашават не само украинските и руските войски, но и прегризват кабелите на бойната техника

Украинската армия остава без боеприпаси, докато Русия ускорява производството на оръжие

 

През последните седмици както украинските войски, така и руските сили се оплакват от големия брой плъхове и мишки на фронтовата линия. Това посочва британското разузнаване в доклада на министерството на отбраната на Великобритания, публикуван в социалната мрежа Х (Twitter).

„През последните седмици както украинските, така и руските войски най-вероятно са пострадали от изключителни нива на нашествие на плъхове и мишки в някои сектори на фронтовата линия. Тазгодишната мека есен, заедно с достатъчното количество храна от полетата, останали необработвани поради боевете, вероятно са допринесли за увеличаването на популацията на гризачите“, отбелязват от британското МО.

„Тъй като времето е станало по-студено, животните вероятно търсят убежище в превозните средства и отбранителните позиции. Гризачите ще окажат допълнителен натиск върху моралния дух на бойците на фронтовата линия.

Освен това те представляват риск за военното оборудване, като прегризват кабели – както е регистрирано в същия район по време на Втората световна война.

По непотвърдени данни руските части започват да страдат и от повишен брой случаи на болести, които войниците обясняват с проблема с вредителите“, се посочва в доклада.

В същото време The Washington Post отбелязва, че заради спряната западна помощ, украинските войски изчерпват артилерийските снаряди. Критичният недостиг на снаряди е принудил някои украински военни части да отменят планираните атаки. Военните се страхуват от ново руско настъпление.

Украински войници са съобщили тази седмица, че страдат от недостиг на артилерийски снаряди на фронтовата линия, което кара „някои части да се откажат от планираните атаки“ и поражда опасения за това колко дълго войските ще могат да задържат позициите си“. Източникът на WP подчертава, че „недостигът на боеприпаси добавя към вече осезаемото безпокойство в украинската столица в момент, когато помощта от САЩ и Европа се забавя“.

Военен от 128-а планинско-щурмова бригада на украинските въоръжени сили заявява, че украинските артилеристи в запорожското направление „получават ограничен брой снаряди за всяка цел. Ако целта е по-малка, например минометна позиция, тогава те получават само пет до седем снаряда“. Той допълва, че украинските военни са „много уморени, но все още мотивирани“.

„Но не можете да спечелите война само с мотивация“, отбелязва военнослужещият. Според него „става все по-зле и по-зле“. „Колко можем да издържим? Трудно е да се каже, но не може да бъде толкова дълго. Всички го разбират“, смята той.

Друг украински войник каза, че неговата част е изстрелвала средно по 50 снаряда на ден, понякога 90, но сега изстрелва между 10 и 20. Той вярва, че това прави  атаката невъзможна.

Според украинските военни те „не са забелязали никакви признаци, че Русия е изправена пред същия недостиг на артилерийски снаряди“. Москва е „успяла да преодолее строгите западни санкции и експортния контрол и отново е увеличила производството на оръжие“, цитира ТАСС, час от материала на WP.

BIG5, по информации на „Фокус“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here