Велислава Дърева: Демонтира се не само историята, но и душата на българина

0
18

 

„Журналистическата общност 34 години живее в заблуда. Най-големият плесник в лицето на нашата илюзия е, че медиите са четвъртата власт. Това не е вярно. Няма свобода на словото“

 

Демонтират историята, демонтират морала и душата на българина.

Това каза пред БНР журналистката Велислава Дърева, като коментира демонтажа на Паметника на съветската армия с думите:

„Това, което се върши в момента, тази дива радост от унищожението на една културна ценност – това е рушене на духовната конструкция, която държи душата на българския народ. Не можеш да посягаш на душата на българина, защото този дух, култура, памет и знание – това е българският народ. Българският народ не е този, който руши“.

Според Велислава Дърава е трябвало предварително да бъде обяснено как ще бъде демонтиран ПСА и какво ще се случи с фигурите, след тяхното „нарязване“, за да се получи „този страшен сблъсък“ между хора, които са „възторжени и гърмят шампанско“ и други, „които са стъписани“.

Журналистката определи като подходяща обобщаващата фраза „от флекса до фондана“, припомняйки появили се в социалните мрежи снимки на торти с изображения на ПСА от празнични тържества.

В предаването „Хоризонт за вас“ Велислава Дърева коментира и решението на Програмния съвет на БНР да не бъде излъчено интервюто на Петър Волгин с посланичката на Руската федерация Елеонора Митрофанова в предаването „Политически НЕкоректно“:

„Журналистическата общност 34 години живее в заблуда. Най-големият плесник в лицето на нашата илюзия е, че медиите са четвъртата власт. Това не е вярно. Няма свобода на словото. То не е орден, за да ти го дадат един път завинаги. За свободата на словото всеки се бори всеки ден, защото непрекъснато някой се опитва да превзема тази територия. … За мен БНР винаги е било територия на свободното слово. Недопустимо от всякаква гледна точка е това, което стана с интервюто с г-жа Митрофанова. Интервюто е в карцера. Коментира се интервю, което не сме чули“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here