По тъмни доби откараха нарязаните фигури на ПСА

0
17

 

От областната администрация на София уверяват, че се транспортират до площадката за съхранение и че ще ги реставрират

 

Демонтираните бронзови фигури от монумента “Паметник на съветската армия” се транспортират до площадката за съхранение, съобщиха днес от областната управа на София.

Паралелно започва и изработването на техническа спецификация за планираната реставрация на фигурите. Действията са в изпълнение на ангажимента на областната администрация да опазва държавното имущество с грижата на добър стопанин, посочват от областната управа.

От снимки, публикувани във Фейсбук от Асен Генов, стана ясно, че акцията на Областна администрация – София се е  случила посред нощ – типично като крадци и без нежелани свидетели. Интересен въпрос е и какво е правил Генов в 04:30 часа там, готов за снимки. Ето какво пише той:

На камиони дойдоха, на камиони си заминаха…

Докато се разхождах тази сутрин из Княжеската градина, съвсем случайно, около 04:30 станах свидетел на последния път на шпагина, неговия приносител и антуража му към историята.

Така, сагата с ареста ми, заедно с още няколко души , започнала в далечната 2013-та, навлезе в последна, сигурен съм, финална фаза.

Има паметници – Руски, В. Левски, на Опълченците на Шипка и мн. други, които са истински паметници. Красиви, ненатрапчиви, славни и исторически.

Има и пропагандни градежи – “жалони на поробителя”, както ги нарича един от авторите им. На вторите мястото е в музея.

Поведението на общината буди недоумение и въпроси. Защо е трябвало през нощта да изнасят фигурите и защо информацията за това не излезе предварително, а едва след като Асен Генов пусна своя пост във Фейсбук.

Наистина ли фигурите ще бъдат реставрирани или претопени тихомълком, както твърдят източници на „Гласове“?

Няма налично описание на снимката.

Припомняме, че има две разпореждания на Административния съд – София за спиране на демонтажа, но дейностите не спряха, а областният управител Вяра Тодева ще обжалва разпорежданията.

Според информация на областната управа, за опазване на демонтираните бронзови фигури на площадката за съхранение е сключен договор с Общинската охранителна фирма „Егида – София“ ЕАД, а техническата спецификация за планираната реставрация ще извърши “Марковстудио” ООД, съобразно договор от 22 декември 2023 г. Т.е. това, което ще се прави с нарязаните фигури, е уредено в договор вчера, дни след демонтажа.

Няма налично описание на снимката.

Областната администрация на София уверява, че продължава „да изпълнява своя ангажимент да реставрира фигурите от мемориалния комплекс, въпреки неоснователните и манипулативни твърдения на трети страни, които видимо действат против обществения интерес“.

Госпожа Тодева видимо дължи по-ясни обяснения за нощния режим на работа и бъдещето на нарязаните фигури.

Може да бъде изображение с 1 човек и леярна

снимки: Асен Генов

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here