Президентът връчи почетен знак на българския контингент в KFOR

0
30

 

От 2000 година до момента в операцията на KFOR са участвали над 1700 български военни

 

Президентът връчи почетния знак на държавния глава на българския контингент в KFOR. Това се случи по време на срещата му с контингента в Косово. Държавният глава разговаря с командира на мисията генерал-майор Йозкан Улуташ, предава БНР.

България участва в мироопазващата мисията на НАТО в Косово от 2000 година. За близо 24 години военнослужещите ни са изпълнявали различни задачи, свързани с подобряването на сигурността в страната. До момента в операцията на KFOR са участвали над 1700 български военни. Президентът им каза, че представят България по достоен начин.

„Да ви благодаря за професионалният и отговорен начин, по който изпълнявате тази важна мисия. Тя има огромен ефект върху сигурността и стабилността на целия регион, включително и за България. Знаете много добре какво се случи септември в Бнаск, което показа колко крехка е средата за сигурност тук, в Косово, и какво огромно значение има тази среда за сигурност във всички държави в нашия регион“, каза Радев.

Winbet – истинската тръпка от победата! (18+)

Влошаването на средата за сигурност в регионален и глобален план изисква действия, каза още Радев:

„И Вие сте тук от името на България, за да дадете нашия принос като държава, като достоен, надежден член на НАТО, член на Европейския съюз, държава, която допринася за гарантирането на мира, сигурността и стабилността“, допълни държавният глава.

Пред военнослужещите Радев подчерта, че в момента се вземат важни решения за бъдещето на българските въоръжени сили. Трябва да се ускори модернизацията на армията. В началото на годината беше разработена нова инвестиционна програма за модернизация на въоръжените сили.

„С новото правителство тя бе временно спряна, за да се актуализира. Надявам се, че най-сетне е актуализирана, така, че да може да продължим напред, защото България ще отделя все повече средства за отбрана. Това е важно. Ние наистина постигаме от догодина 2 процента от Брутния вътрешен продукт, който непрекъснато расте. Това означава и повече пари за въоръжените сили. Тук е особено важно ние да намерим най-рационалният, най-балансираният начин, по който тези средства да бъдат влагани“, каза още Радев.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here