Вучич: Имаше опит за „цветна революция“, руските служби ни предупредиха

0
19

 

Има ранени полицаи и арестувани от снощния протест в сръбската столица

 

На избухналия снощи протест в Белград тежко ранени са двама полицаи, а повече от 35 демонстранти са задържани, предадоха от администрацията на сръбския президент Александър Вучич.

Държавният глава ще проведе днес среща с руския посланик Александър Бокан-Харченко, като причина за срещата не бе посочена.

Тя ще се състои в Генералния секретариат, резиденцията на сръбския лидер, която се намира срещу площада край Белградската асамблея, повредена по време на безредиците.

Вучич: Имаше опит за  - 2

 

Сръбският външен министър Ивица Дачич също е насрочил среща с руския посланик във външното министерство в понеделник.

Премиер Ана Бърнабич благодари по телевизията на руските специални служби за предупреждението за предстоящи вълнения.

По-рано самият Вучич в обръщение към нацията на фона на размириците благодари на чуждите разузнавателни служби, които са предупредили сръбското ръководство и са му предоставили информация, че в страната се готви опит за „цветна революция“.

Вучич: Имаше опит за  - 3

Полицията в Белград разпръсна протестиращите и окупира площада пред Скупщината, като отцепи самата сграда, след като около 1 200 души от протестиращите опитаха да нахлуят.

„Бунтовниците и биячите ще бъдат задържани и ще последва реакция от страна на компетентните държавни органи“, каза президентът Вучич, а полицията, с каски и щитове, използва сълзотворен газ, за да предотврати нахлуването в административната сграда.

Вучич: Имаше опит за  - 4

Протестиращите хвърляха парчета павета по вратите на Скупщината и чупиха стъкла. По-късно в тълпата избухна димна бомба, след което хората започнаха да се отдалечават от сградата на събранието, но скоро се върнаха до входа на сградата и продължиха да хвърлят камъни по нея.

Вучич свика спешно заседание на Съвета за национална безопасност на Сърбия.

Вучич: Имаше опит за  - 5

източник: Факти

Още по темата:

Сръбски „Майдан“: Хиляди на протест в Белград, след като Вучич отказа касиране на изборите

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here