Вучич има доказателства за външна подкрепа за протестите

0
17

 

Това съобщи руският посланик в Сърбия, според когото опитите за разклащане на властта на Вучич са свързани преди всичко с твърдата му позиция за неспазване на антируските санкции

 

Информацията на президента на Александър Вучич за подстрекаване на протести в Сърбия от страна на Запада е неопровержима. Това заяви пред ТВ „Русия 24“ руският посланик в Белград Александър Боцан-Харченко, предава РИА Новости.

„Опозицията започна протести, които се насърчават и подкрепят отвън. Вучич говори за това, не мога да влизам в подробности тук, защото това е поверителна информация. Но той има неопровержими доказателства, че подстрекателството и подкрепата идват от Запада“, каза дипломатът след среща със сръбския лидер.

Според него протестите в Сърбия се организират и провеждат на принципите и технологиите на „революциите на Майдана“. Западът възнамерява да доведе опозиционни сили на власт в страната, но „никакви цели и схеми на Майдан няма да преминат“ поради противодействието на подобни действия, отбеляза руският посланик в Сърбия.

„Всяко недоволство и опити за разклащане на властта на Вучич са свързани преди всичко с твърдата му позиция за неспазване на антируските санкции“, подчерта Боцан-Харченко.

Посланикът добави, че на срещата с Вучич е обсъдил не само протестите на опозицията в Белград , но и двустранното сътрудничество между Русия и Сърбия. Обсъждането на перспективите за развитие на отношенията между страните показва, че сръбският лидер гледа в бъдещето дори и в настоящата ситуация, отбеляза Боцан-Харченко.

РИА Новости предава, че привържениците на опозиционния блок „Сърбия срещу насилието“, които не са съгласни с резултатите от изборите на 17 декември, окупираха стъпалата пред сградата на администрацията на Белград и блокираха съседната улица. Протестиращите чупеха стъкла и хвърляха парчета павета по вратите и прозорците на сградата, опитваха се да пробият, а полицията пръскаше сълзотворен газ.

Късно снощи силите за сигурност разпръснаха протестиращите за няколко минути, разчистиха площада и поставиха кордон.

Според сръбския президент Александър Вучич двама полицаи са тежко ранени, а повече от 35 участници в безредиците са задържани.

Държавният глава в обръщение към нацията заяви, че протестите в Белград са опит Сърбия да бъде лишена от независимост и суверенитет. Той благодари на разузнавателните служби на партньорските страни, които според него са предупредили сръбските власти за предстоящите действия.

превод и редакция: BIG5

Свързана тема:

Захарова: Очевидни са опитите на Запада да разклати ситуацията в Сърбия

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here