Лукашенко съобщи, че Русия е завършила доставките на тактически ядрени оръжия на Беларус

0
15

 

Президентът на Беларус Александър Лукашенко съобщи вчера, че Русия е завършила доставките на тактически ядрени оръжия на страната му – инициатива, която предизвика силна загриженост в съседна Полша и други страни в региона, предаде Асошиейтед прес.

На среща на ръководения от Москва икономически блок Евразийски съюз, състояла се Санкт Петербург, Лукашенко заяви, че доставките са приключили през октомври, но не даде подробности за това колко оръжия са изпратени и къде са разположени.

Тактическите ядрени оръжия, които са предназначени за използване на бойното поле, имат малък обсег и ниска мощност в сравнение с много по-мощните ядрени бойни глави, монтирани на ракети с голям обсег. Русия заяви, че ще запази контрола върху ядрените оръжия, които изпраща на Беларус.

Лукашенко заяви, че разполагането на руски ядрени оръжия в страната му има за цел да възпре агресията на Полша, член на НАТО. Полша предоставя на съседна Украйна военна, хуманитарна и политическа подкрепа в борбата ѝ срещу руската инвазия и участва в международните санкции срещу Русия и Беларус, отбелязва АП.

Източник: БТА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here