Politico: Западът тихомълком променя стратегията си към Украйна и я тласка към преговори с Русия

0
18

 

Белият дом и Пентагонът все още публично настояват за необходимостта от пълното изтласкване на руската армия от Украйна, но тайно обсъждат с Киев необходимостта от преминаване към стратегическа отбрана, която предвижда отказ от опити за освобождаване на завзетите от силите на Москва територии

 

На фона на проблемите със западната помощ за Украйна, администрацията на американския президент Джо Байдън и европейските служители тихомълком променят стратегията за подкрепа на Украйна, измествайки акцента от постигането на пълна победа над Русия към подобряване на позицията на Киев при евентуални преговори с Москва за прекратяване на войната, пише изданието Politico.

Редакцията цитира служител на Белия дом и европейски дипломат във Вашингтон – и двамата запазили анонимност, според които подобни мирни преговори вероятно биха означавали предаване на част от украинската територия на Русия.

Отбелязва се, че Белият дом и Пентагонът все още публично настояват за необходимостта от пълното изтласкване на руската армия от Украйна, но тайно обсъждат с Киев необходимостта от преминаване към стратегическа отбрана, която предвижда отказ от опити за освобождаване на завзетите от силите на Москва територии. Тези усилия включват също укрепване на противовъздушната отбрана и изграждане на отбранителни укрепления. Освен това администрацията на Байдън е фокусирана върху бързото съживяване на местната отбранителна индустрия на Украйна.

„Много е вероятно преминаването към отбранителна позиция да позволи на украинците да запазят ресурси, докато бъдещият прогрес на Русия би изглеждал малко вероятен“, обяснява Антъни Пфаф, експерт по разузнаването във Военния колеж на армията на САЩ.

Европейският съюз също иска да ускори членството на Украйна в НАТО, за да „постави украинците в най-добрата ситуация за преговори“ с Москва.

Разглеждайки стратегическата ситуация, Politico отбелязва, че „самите украинци са въвлечени в публичен дебат за това колко дълго могат да се противопоставят на Путин“.

„Тъй като Украйна няма нито войски, нито оръжия, отказът на президента й Володимир Зеленски да обмисли нови преговори с Москва изглежда все по-несъстоятелен от политическа гледна точка. Украинският президент, който се стреми да мобилизира още половин милион войници, се сблъсква с нарастваща вътрешна съпротива от главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни и кметът на Киев Виталий Кличко“, обобщава изданието.

източник: focus-news.net

Свързана тема:

Лавров: На Зеленски му липсва воля за мир. Въпреки провала на „контранастъплението“, Западът продължава да помпа Киев с оръжия

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here