Войн Божинов: Към момента не виждам друг национален лидер в Сърбия, като Вучич

0
19

 

„Дано не се стигне до кръв. Стигне ли се до кръв, това означава отваряне на много рани“

 

Има недоволство и умора от дългото управление на Александър Вучич в Сърбия. Това заяви пред БНР историкът Войн Божинов от БАН.

Според него обаче е пресилено да се говори за автентичен протест. Той не е масов, обясни историкът и добави:

„Говорим за около 2-3 хил. души, които блокират Белград. Протести в други по-големи градове на страната няма. Имаме едно класическо опозиционно мероприятие, силово при това, на една коалиция, която се казва „Сърбия против насилието““.

Той нарече протеста в Сърбия „жълтопаветен протест“. Протестът иска властта, но е много далече от нея, обясни Божинов в предаването „12+4“. По думите му обаче съставянето на правителство след изборите няма да е трудно. Вучич взима 126 депутатски места от 250, подчерта той. И добави:

„Той може да има проблем единствено при изключително силен натиск от Запад“.

Според Войн Божинов, Александър Вучич не може да се задържи толкова дълго на власт без помощта на Запада. Той е удобен до някаква степен на Запада, допълни той.

„Просто дойде един момент, в който трябва да се реши косовският възел, а той е много труден за преглъщане от сръбското общество, макар че част от него вече е отписало Косово. Това е въпрос и на национална чест. Сърбите защитават своята национална чест. На Вучич му е много трудно да тръгне към официално признаване на Република Косово. Тук на него му се оказва натиск от Запада. До момента Вучич изпълнява всичко, което му се спуска от Запада. Де факто Белград е признал независимо Косово. Но това трябва да стане официално, но това е крачка, която Вучич не може да си позволи. На него му се казва „Ако не си ти, може да дойде някой друг“. Тук е голямата игра между Изтока и Запада“.

Колкото и да иска да бъде любимец на Запада, Вучич не може да се отърве от руснаците, коментира още Войн Божинов. И продължи: „Те взеха много сериозна част от сръбските инфраструктурни обекти и ако Москва реши да създаде някакъв проблем в сферата на енергетиката на Сърбия, тя би могла да го направи много бързо“.

Според него Вучич с удоволствие би се отървал от руската подкрепа.

Към настоящия момента той не вижда кой друг би могъл да бъде лидер в сръбското общество.

„Дано не се стигне до кръв. Стигне ли се до кръв, това означава отваряне на много рани – косовският въпрос, Босна и Херцеговина и Санджак. Подпалят ли се тези точки, никой не знае какво ще стане в Македония. Нещата са много опасни, взривоопасни. Дано се успокоят. Дано покрай празниците нещата заглъхнат и вътре между партиите се постигне някакъв консенсус. Ако този процес на напрежение продължава, е застрашен целият регион. В момента големият геополитически сблъсък на Балканите е именно в Белград“, прогнозира историкът.

Свързани теми:

Захарова: Очевидни са опитите на Запада да разклати ситуацията в Сърбия

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here