Президентите Радев, Вучич и Новак подписаха обща декларация за защита на семейството

0
19

 

Убедени сме, че семействата са основата на нашето общество, източникът на нашите ценности и силата на нашите нации“

 

Президентите на България, Унгария и Сърбия – Румен Радев, Каталин Новак и Александър Вучич, одобриха декларация в подкрепа на семействата като основа на обществата и на семейните ценности, се посочва в съобщение на сайта на президентската институция.

Изявлението е инициирано от унгарския президент, като обобщение на дискусиите и разговорите по време на президентската среща на върха по демографските въпроси в Будапеща през септември 2023 г., в която участва и държавният глава Румен Радев по покана на Каталин Новак. Форумът е ежегодно събитие, на което политици и експерти обсъждат демографските тенденции и подходите към развитието на политики в подкрепа на семейството.

Документът е публикуван на унгарски и английски език на уебсайта на двореца Шандор. Ето го пълния текст на декларацията:

„Ние, Мрежата на приятелски настроените към семейството президенти, считаме началото на всяка година за подходящо време да се поучим от миналото и да планираме бъдещето, да подновим нашия оптимизъм и надежда и да прегърнем възможностите, които предстоят, и важните проблеми за нас. По този повод ние издигаме глас за значението на семействата в днешния свят. Убедени сме, че семействата са основата на нашето общество, източникът на нашите ценности и силата на нашите нации. Семейството осигурява подкрепа, напътствия и любов и формира нашия характер и идентичност. Семейството е и най-добрата среда за отглеждане на деца, които определят пътищата на нашите нации и оформят бъдещето на нашето земно кълбо. Силните семейства гарантират културата на отговорност, която допринася за устойчивостта и намалява заплахите от изменението на климата.

Вярваме, че семействата заслужават защита, помощ и признание от страна на държавите и обществата. Ето защо ние твърдо подкрепяме политики, които насърчават благосъстоянието на семействата и укрепват семейното сближаване, осигуряват благоприятна среда за създаване на семейства, дават възможност на жените да се стремят както като майки, така и като специалисти, подпомагат нуждаещите се и осигуряват сигурно бъдеще за децата.

Насърчаваме нашите граждани през тази година да продължат да се грижат за семейството като най-важната институция в нашите общества и да подават ръка на нуждаещите се. Нека направим промяна за нашите семейства, а оттам и за нашите държави.“

„Пожелаваме ви мир, благоденствие, здраве и щастлива Нова година от нашето семейство за вашето!

Каталин Новак, президентът на Унгария
Александър Вучич, президентът на Република Сърбия
Румен Радев, президентът на Република България“

По време на срещата през септември президентът Румен Радев заяви, че трябва да стимулираме младежите ни да се образоват, състезават и произвеждат. Не може да говорим за проблемите на семействата, ако ги отдалечим от глобалната перспектива. Има два противоположни процеса в света – от една страна има демографски растеж с огромни числа на раждаемост, много младежи в неразвитите страни, но в развитите това число намалява, посочи тогава Радев. Държавният глава отчете като основен проблем за България миграцията. Докато в повечето европейски държави не само, че нямат емигриращи, но при тях идват мигрантски вълни, а от България постоянно се извличат най-добрите ни умове, коментира президентът.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here