Вече съвсем официално сме подписали, че приемаме исканията на Австрия да ни връща мигранти

0
17

 

След като най-накрая всички медии у нас гръмнаха с новината, която всъщност отдавна беше разпространена по австрийските – че ние и румънците влизаме във „въздушния“ и „водния“ Шенген, но с основно условие – да приемем бежанци, предимно от Афганистан и Сирия, на управляващите ни спешно се наложи да облекат в по-смилаем вид тази безспорно стресираща за повечето българи информация.

Изведнъж се появиха няколко версии – първоначално от различни правителствени източници започнаха да ни уверяват, че такова нещо нямало, за никакви бежанци не сме се договаряли, а това било брутална руска пропаганда. Само че тази опашата лъжа мигновено беше опровергана не от кого да е, а лично от министъра на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер, който направи специално изявление, касаещо Шенген, обявявайки, че „въздушният Шенген“ ще бъде въведен, когато необходимите условия са изпълнени и твърдо установени, а най-важните са: разполагането на военни по външните граници на ЕС да бъде значително увеличено, особено в България, в Турция, но също в Румъния и Сърбия, а сухопътните граници ще продължат да се контролират, особено между Румъния и България.

И че ще трябва да приемем бежанци, особено от Афганистан и Сирия. „Това са ясните условия и позицията, по която се договорихме, включително трите държави“, подчерта Карнер.

Тук се появи вторият опит за замазване на ситуацията – няколко дни по проправителствените медии се лееха дитирамби, целящи да ни убедят, че това е несравним исторически успех, постигнат след неуморната работа на настоящите управници. И тук не им се получи, защото отново от изказвания на австрийската страна беше подчертано пределно ясно, че те не ни обещават дори ориентировъчна дата за започване на преговори за всъщност съществения и важен сухопътен Шенген. А както става ясно, и подхвърлянето на кокала за въздуха и водата, е под условие – първо ние, после те.

Тогава дойде време за третата версия на родните безродници, ръководещи клетата ни държава. Като по команда, строени в редица, по различни канали – медии, фейсбук и прочее, започнаха да ни заливат словоизлияния, че това със сирийските и афганистански бежанци било нагла лъжа, не ставало дума за такова нещо, а просто ще спазваме още по-стриктно Дъблинското споразумение, което така или иначе сме приели и сме прилагали и до момента.

И отдолу, без дори да прочетат два реда повече за него, лоботомирани поддръжници на ДБ, ПП и компания, започнаха като манна небесна да повтарят – „няма бежанци, само трябва да продължим да спазваме регламента за „ограничаване на вторичните движения в изпълнение на европейското законодателство, което включва приемане обратно на лица, регистрирани като търсещи международна закрила в България и за които страната ни е отговорна“.

Всъщност последните няколко думи пределно ясно показват за какво става въпрос, но явно за някои крайно фанатизирани гласоподаватели е достатъчно, че никъде не се споменават конкретно сирийци и афганистанци, поради което означава, че ние нямаме никакви ангажименти към тях.

А някой тръгне да попита за подробности, а са му казали, че е тъп, че е продажен русофил, че нищо не разбира, че и без това ние спазваме всички директиви, просто в момента ще продължим да го правим. Тоест, видите ли, Австрия години наред не е казвала „да“ ей така просто, ние и без това всичко изпълняваме, те не са искали нищо конкретно и по-различно от нас. Остава неразбираем и въпросът защо тогава официални австрийски лица направиха официални изказвания, в които съвсем официално споменават точно афганистанци и сирийци, и в които официално заявяват, че нашите властници официално са приели тези условия.

Дъблинското споразумение е пределно ясно – търсещите убежище не могат да избират страната, в която да им се предостави защита и тяхната молба следва да бъде обработена от единствено отговорната държава членка на чиято територия са стъпили първо в ЕС.

Истината е че до момента то не се спазваше толкова стриктно поради няколко причини – първо – самите бежанци ползваха страната ни предимно като транзитен път, заради което вече веднъж стигнали до заветната цел в Западна Европа, правеха всичко възможно да се задържат там, познаваха регламентите и законите, предварително имаха подготвен репертоар.

Второ – беше трудно да се докаже откъде точно е минал пътят им, съответно и Австрия например, нямаше как просто да ги върне към нас. Трето – поради редицата страни, несъгласни с регламента от Дъблин и параметрите му – сред които и нашата, той фигурира като документ, но на практика не е толкова лесно осъществим и към момента е заобиколим.

Е, ще каже някой – кое от изброените неща сега се промени, че могат да ни задължат да приемем хиляди афганистанци и сирийци. Още повече, че през отминалата вече година, Австрия е върнала на България 113 мигранти, става ясно от отговор от Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет. Входящите трансфери от Република Австрия към Република България са 193, като реално осъществените са 113.

Именно това е и една от спънките, които дълги години австрийците не можеха да разрешат – те имат много сериозни проблеми с афганистанците в страната си, които са на челните места в криминалните хроники – отново по официални данни, изнасяни през годините от тях, над 50% от тежките престъпления – изнасилвания и убийства, са дело именно на афганистанци. Огромна е числеността на въпросните, а местните власти не съумяват по никакъв начин да ги контролират – признато и от бившия им канцлер Себастиан Курц.

А откъде се взе тази бройка 6000, спомената напълно официално от техните власти. Това всъщност е бройката, за която австрийците твърдят, че е влязла у тях през нашата страна. И ако до момента ние, видимо и от върнатите у нас за 2023 г, не сме приемали това число, реално е и недоказуемо, че са толкова, след поставеното условие за прием във „въздушния Шенген“, ние се съгласяваме, че точно толкова са лицата, които трябва да се върнат у нас, тоест потвърждаваме думите на австрийците.

Тук дойде време и за четвъртата версия на родните продажници, които поради споменатите на няколко пъти конкретно бройки от австрийските медии и управляващи, започнаха – чрез техни журналисти, чрез постове във Фейсбук на активисти и прочее, да обясняват, че австрийците наистина така казвали и пишели, но само за да имат как да оправдаят пред техните избиратели, че ни пускат в Шенген, което пък явно те (обществеността им, избирателите) не искали. Иначе да сме спокойни – нямало как да ни задължат да приемем дори един афганистанец насила, видите ли.

Да, точно това е въпросът – наистина насила няма как да приемем нито един бежанец обратно, на практика е почти недоказуемо кой и през коя граница е влязъл за пръв път в ЕС, на което до момента разчитахме и ние, за да не се превърнем в бунище, приютило криминални елементи от Африка и Азия.

Разликата е, че вече съвсем официално сме подписали, че приемаме исканията на Австрия, касаещи и конкретни бройки.

Виктория Георгиева, „Труд“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here