ООН призова за деескалация на украинския конфликт

0
15

 

Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека отбеляза ескалация на военните действия, които водят до смъртта на цивилни в Русия и Украйна

 

Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека във вторник призова Русия и Украйна да предприемат стъпки за деескалация на конфликта, както и да гарантират защитата на цивилните и зачитането на международното право, предава кореспондентът на ТАСС от Женева.

„Международното хуманитарно право забранява безразборни атаки и атаки срещу цивилни цели. [Върховният комисар на ООН за правата на човека] Фолкер Тюрк призовава за незабавни стъпки за деескалация, гарантиране на защитата на цивилните и зачитане на международното право“, се казва в изявление на организацията в X (бивш Twitter).

Ведомството отбеляза ескалацията на военните действия, които водят до смъртта на цивилни и в двете страни.

На 30 декември 2023 г. Въоръжените сили на Украйна обстреляха центъра на Белгород (бел. ред. – на руска територия) с две ракети с касетъчни боеприпаси и снаряди за РСЗО чешко производство. По последни данни са загинали 25 души, сред които 5 деца, а над 100 са ранени. Пострадали са десетки жилищни сгради и цивилни съоръжения.

Winbet – победата е емоция! (18+)

В сряда руското министерство на отбраната съобщи, че дежурните руски системи за противовъздушна отбрана са унищожили шест ракети „Точка-У“ и шест ракети РСЗО „Вилха“ над Белгородска област.

„Тази сутрин, 3 януари, беше спрян поредният опит на киевския режим да извърши терористична атака срещу цели на територията на Руската федерация с помощта на реактивната система за залпов изстрел „Вилха“ и ракетната установка „Точка-У“. Има шест „Точка- Ракети У и шест ракетни пускови установки Точка-У. Ракетите РСЗО „Вилха“ са унищожени над Белгородска област“, ​​се казва в съобщението.

 BIG5, по информации на ТАСС

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here