Кънчо Стойчев: Доган предупреди, че светът вече е друг. Глобализацията приключи пред очите ни

0
41

 

Според социолога, предстои смяна на министри, нови акценти и нова политика

 

„Предстоят събития, но те са в рамките на нормален и обявен календар. Нито е изненада Конгресът на ДПС, нито ротацията. Почти съм напълно убеден, че ще се стигне до смяна на министри. Ако не се стигне, ротацията ще пропадне и ще се отиде на избори“. Тази прогноза направи в студиото на „Лице в лице“ по bTV социологът Кънчо Стойчев.

„Ще има доста променена гарнитура с нови акценти и доста нова политика. Виждаме, че активна става ролята на ДПС, които не са част, поне официално, от сглобката, но са съставна част на онова тяло, което управлява страната – парламента“, каза още социологът. Според него в обществото има съпротива срещу това правителство, но до този състав на кабинета се е стигнало след честите предсрочни парламентарни избори.

„Това беше единствената възможност да се управлява. Грешката е, че не го направиха открито, веднага и със споразумение. Все повече са гласовете в самата сглобка, че трябва да се мине към писмено споразумение, иначе всички ще са електорално губещи“, каза още той.

„В най-трагикомична позиция са „Продължаваме промяната“, защото с огромна доза неопитност поемаха ангажименти, които се оказаха груби лъжи в очите на хората“, подчерта социологът.

„Пример за мен е Ахмед Доган – говори рядко, все по-късо, ясно е какво казва, и винаги поема огромни рискове в това, което казва“, добави Стойчев.

„Станахме машина за избори, а къде са интересите на хората“, пита Доган. Кой друг партиен лидер е имал смелостта да каже, че е сбъркал и ще го поправи?“, коментира Кънчо Стойчев.

„Най-важното, което казва Доган, е глобалният поглед. Простата фраза: „Светът е друг“. Ние продължаваме да живеем в евроцентричната си илюзия. Ние европейците сме 2-4% от света, 5 максимум, всички бели хора на света са 8%, а ние продължаваме да си мислим, че светът се върти около нас. Глобализацията приключи пред очите ни“, заяви социологът.

Кънчо Стойчев обобщи, че именно това е предупреждението на Доган. „Той казва на всички хора да мислят и че трябва да имаме много по-балансирана и внимателна политика“, добави социологът.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here