СКАНДАЛ: Заради калпаво прокурорско обвинение, два съдебни състава решиха, че Пепи Еврото няма нужда от европейска заповед за арест

0
42

 

Колкото повече ни говорят за съдебни промени, толкова повече лица с обвинения са „изпрани“

 

Апелативен съд – София отказа окончателно на прокуратурата издаване на европейска заповед за арест на бившия следовател Петьо Петров. Докладчикът по делото съдия Доротея Кехайова е потвърдила отказа на Софийски градски съд, тъй като „не може да се направи обосновано предложение, че Петьо Петров е извършил престъплението, в което е обвинен“.

Бившият следовател, известен с прякора Еврото, е обвинен за длъжностно присвояване по делото “Осемте джуджета”. До края на миналата година срещу него имаше издадена такава заповед, но само от прокуратурата. След влезли в сила законови промени, този акт вече се издава от съда по искане на държавното обвинение. Така се стигна до процедурата, която приключва с решението на Апелативния съд днес.

На практика два съдебни състава – този на СГС и на Апелативния съд, излизат с определение, че Петьо Еврото няма нужда от европейска заповед за арест.

Скандалното в случая, обаче, е, че прокуратурата така е внесла обвинението, че какъвто и съдебен състав или съд да гледа делото, то винаги ще е с такъв изход. Не случайно днешното дело мина тихомълком, само с един ред анонс в сайта на Апелативния съд.

Или казано накратко: обвинението на Петьо Петров и бившата му жена Любена е така измислено, че да бъдат оправдани. То е несъставомерно, защото някой иска това да приключи възможно по-бързо, да не се шуми около него и бързо да се забрави. И двамата „герои“ да бъдат „изпрани“, както вече се случва и с други известни обвиняеми. Нека само напомним няколко знакови дела, които бяха прекратени през миналата година под вещото ръководство на и.ф. Борислав Сарафов: делата Барселонагейт и Чекмеджегейт, отнасящи се до Бойко Борисов; Хемусгейт; делото за „джуркането” на делата в ЦССРД, за случайното разпределение на делата в съдилищата; досъдебното дело за „държавния преврат срещу Борисов и Гешев”; досъдебните дела срещу Кирил Петков и Асен Василев…

Може да изрежда безкрайно, но обединяващото при всички тях е калпаво прокурорски обвинение. В краен случай – прибързано досъдебно производство.

Нека припомним, че през август миналата година Софийската градска прокуратура повдигна обвинения на Петьо Петров – Еврото, на бившата му съпруга Любена Павлова и настоящия прокурор Дилян Деянов за криминалната сага „Осемте джуджета“. Те са уличени в схема за укриване на златните монети, които бяха иззети като веществени доказателства от трезора на Явор Златанов.

Бившият следовател Петьо Петров – Еврото и Любена Павлова са обвинени за това, че в съучастие и с цел да набавят за себе си имотна облага, са укрили златни монети, за които знаели, че са придобити чрез престъпление. Докладът сочи, че голямо количество злато (около 35 килограма) и около 1 млн. лв. са били иззети при обиски и претърсвания от техните собственици в самото начало на делото „Осемте джуджета“, а след това върнати на други хора в нарушение. Скандалът „Осемте джуджета“ избухна през лятото на 2020 г. Тогава бизнесменът Илия Златанов разказа пред „Антикорупционен фонд“, че е станал жертва на мрежа за влияние в съдебната система, изградена от някогашния следовател Петьо Петров, известен с прякора Еврото. През август м.г. Софийският градски съд прогласи нищожността на всички решения на Общото събрание на „Изамет 1991“, с които е превзет бизнесът на Явор Златанов, разказът на чийто баща Илия Златанов доведе до разкриването на схемата „Осемте джуджета“.

За отбелязване е и какво разказа преди половин година пред „Антикорупционния фонд“ Явор Златанов. Следва да зададем към прокуратурата и въпроса: истина ли е, че Явор Златанов е подписвал документи в Правителствена болница под заплаха, че ако това не се случи, той ще бъде оставен да умре и ще бъде лишен от медицинска помощ?

Нека припомним и напоителното интервю на бившата съпруга на Петьо Еврото пред „Антикорупционен фонд“, в което свидетелстваше срещу него и срещу и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и срещу апелативен прокурор Емилия Русинова. Нека припомним на фона на днешната новина от Апелативния съд, че според свидетелски показания на Илия Златанов, на няколко от срещите с Петьо Петров и Любена в „Осемте джуджета“ е присъствал именно и Борислав Сарафов.

И тук идва въпросът: При цялата изнесена информация в медиите по случая „Осемте джуджета“ правилно ли беше на Петьо Петров, Любена и прокурор Деянов да бъде търсена отговорност не за организирана престъпна група, а за … вещно укривателство?!

Всичко, което сме изгледали в сайта на „Антикорупционния фонд“ и всичко, което излезе като информация от разпитите по делото, сочи само към едно: че имаме организирана престъпна група с протекция и от прокуратура, и от съд. Защото всичко, което се изговори от свидетели никак не прилича на вещни укривателства, а на изнудване, на рекет.

Затова и не е странно на този фон, че Любена си получи златото, та дори прокуратурата услужливо ѝ помогна да си натовари. Може ли това да се случи с всеки простосмъртен?!

На този фон мълчанието на така нареченият и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов е повече от смущаващо.

Но както вървят нещата в държавата, може да предположим защо и какво предстои: избор на нов главен прокурор – Сарафов нищо чудно да е единствена кандидатура. И тогава Петьо Еврото, който беше обявен за мъртъв дори, ще си се прибере в България жив и здрав, изпран и препран, и оправдан.

И може би ще е излишно да питаме дали не го е срам главният прокурор, че е скалъпил такова обвинение – укривателство, че да може ОПГ-то да се измъкне?

Сафаров се поздравява с Еврото пред „Осемте джуджета“

BIG5

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here