„Промяната“ нае лобисти от САЩ, за да популяризират „прозападните действия“ на България срещу $100 000

0
19

 

Партия „Продължаваме промяната“ (ПП) е наела американски лобисти, които да я представляват пред американски политици. Договорът за услугата е подписан от страна на партията от съпредседателя ѝ Асен Василев. За това съобщи първо разследващият сайт BIRD, позовавайки се на сайта на американското правосъдно министерство.

Лобизмът е законово регламентиран в Съединените щати. Тази професия най-често се упражнява от бивши политици, дипломати или техни сътрудници. Работата им е да организират срещи и да представят информация пред хора от управлението или медиите.

В миналото редица български политици и бизнесмени са ползвали американски лобисти, включително Делян Пеевски, Цветан Цветанов, Атанас и Пламен Бобокови. Досега обаче не е известно българска политическа партия да е плащала на лобизъм.

ПП е сключила договор с лобистите от Manatos & Manatos (M&M) на стойност 100 000 долара. В него е записано, че услугите, които партията ще получи в замяна, са свързани с лобизъм, пиар, икономическо развитие и други.

Целта на договора е „насърчаване на водещи американски политици, които са част от федералното и щатското управление, и американския Конгрес за засилването на двустранните отношения между САЩ и България“. Той цели също „по-доброто разбиране и оценяване на първостепенното за САЩ значение на България, по-конкретно прозападните ѝ действия и антикорупционните усилия“.

Свободна Европа изпрати въпроси до „Продължаваме промяната“ за това каква дейност е извършена до момента по договора, какъв е произходът на средствата, използвани за заплащането, както и какви конкретно са били целите на партията. До редакционното приключване на новината не получихме отговори.

М&M е основана през 1983 г. от Андрю Манатос и баща му Майк Манатос. Преди основаването на компанията Манатос-старши работи в администрациите на президентите Джон Кенеди и Линдън Джонсън, а синът му работи за Джонсън и Джими Картър.

През 2020 г. Делян Пеевски нае лобистите от BGR Group, за да му помогнат с „проблеми в САЩ“. Тогава договорът беше сключен от адвокатската кантора на Александър Ангелов през фирмата „Авиора Консулт“. Година по-късно Пеевски беше санкциониран за корупция от Вашингтон по глобалния закон „Магнитски“.

Почти по същото време Атанас и Пламен Бобокови наеха „Александрия груп интернешънъл“, след като бяха обвинени за участие в организирана престъпна група.

През 2020 г. Павел Вълнев и Цветан Цветанов, които основаха партията „Републиканци за България“, наеха „Йорктаун солюшънс“, които им уреждаха срещи във Вашингтон.

Сред бившите клиенти на M&M е и руската държавна банка „Внешторгбанк“ (ВТБ). Тя е ползвала лобистки услуги между 2015 и 2018 г.

Банката беше една от от санкционираните от ЕС след началото на войната в Украйна. През 2023 г. стана ясно, че банката финансира частната „военноохранителна организация „Конвой“, която е базирана в нелегално анексирания полуостров Крим.

В България през 2015 г. подразделението на ВТБ – VTB Capital спечели търга за придобиването на БТК заедно със Спас Русев и Delta Capital International, която е собственост на бившия финансов министър от НДСВ Милен Велчев и брат му Георги. Впоследствие телекомът беше продаден с голяма печалба на настоящия му собственик United group.

VTB Capital бяха миноритарни партньори във фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ), която беше управлявана от избягалия в Сърбия Цветан Василев.

Източник: „Свободна Европа“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here