Христо Иванов: Няма решение с чий мандат ще бъде съставено правителството при ротацията

0
21

 

Няма решение с чий мандат ще бъде съставено правителството при ротацията на премиера през март. Това съобщи пред БНР съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов.

Кабинетът, чийто премиер е Николай Денков, беше излъчен с мандата на втората политическа сила – ПП- ДБ. На 6-и март предстои постът да заеме Мария Габриел като представител на ГЕРБ-СДС.

Преговорите между двете политически сили по този въпрос още не са започнали, обясни Христо Иванов:

„Докато не договорим всички подлежащи на преговори параметри, не говорим през медиите и не правим публични анонси. Има едни параметри, които бяха договорени, за да се случи ротацията. Те са публично известни. Все още няма структуриран процес на разговори и мисля, че е разумно едва когато минем през такъв процес и имаме цялостна договорка, едва тогава да комуникираме публично. Защото това е отговорната позиция. Всичко останало са медийни димки, искри, фойерверки и прочие“.

Още не са завършили и разговорите по споразумението за назначението в контролните и регулаторни органи. Не е обсъждан и въпросът за смяна на министри, увери Иванов:

„Същото мога да кажа и по тази тема. Всякакви анонси по отделни министерства, отделни персонажи, преди да има цялостна пакетна договорка, просто не са отговорни. Нито е почнал структуриране процес, на който изобщо да можем да стъпим“.

Преди ден в интервю пред БНР Лена Бориславова от ПП допусна, че е възможно да има смяна на министри.
Анонс за това даде и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. При посещението си в Бургас на 2 януари той потвърди, че ще има промяна в състава на правителството с премиер Мария Габриел, но решението за това кой ще запази поста си ще бъде взето след анализ на постигнатото от отделните министри. Според договореното между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС заедно с ротацията на премиера ще бъде извършена смяна и на председателя на НС. Очаква се Никола Минчев да поеме поста от Росен Желязков.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here